„Támogassa
Utópia

Protonyelvektől az emojikig

1/05/2023 10:47

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Fellelhető némi hasonlóság a napjainkra elterjedt, emojikat is magában foglaló rövid szöveges üzenetek és a protonyelv közt – véli Szilágyi András ökológus.

2023. április 25. Utópia (2023. április 25., kedd 19:00)
49:54
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Evolúciótudományi Intézetének munkatársai Szathmáry Eörs akadémikus, az intézet kutatóprofesszora irányításával a nyelvet megelőző protonyelvi képesség evolúciójának számítógépes szimulációjával megállapították, hogy az előnyelv akár közel kétmillió éve, a nagyvadak tetemeinek csoportos vadászata közben is kialakulhatott. A kutatás eredményeit bemutató publikáció a világ egyik legrégebbi tudományos kiadványában, a Philosophical Transactions of the Royal Society B folyóiratban jelent meg. A kiadványnak az emberi evolúció nagy átmeneteiről szóló legfrissebb számát részben Szathmáry Eörs szerkesztette – olvasható az Eötvös Kutatási Hálózat honlapján.

"A protonyelv vizsgálata az ember sikerességének kutatása is egyben" – mondta az Utópia adásában Szilágyi András ökológus. Az Evolúciótudományi Intézet (ETI) Evolúciós Rendszerek Kutatócsoport tudományos főmunkatársa szerint a protonyelv megjelenése az ember dominanciájának első mérföldköve.

Hozzátette, a protonyelvi kommunikációt pontosan nem tudják felderíteni, az alapfeltételezések szerint

  • nagyon egyszerű,
  • nyelvtant nélkülöző,
  • metakommunikációs elemeket tartalmazó (gesztusok, testi jelzések),

rendszerről lehet szó, amely 2 millió évvel ezelőtt szolgálhatott a kommunikációs csatornaként. Fontos mérföldkő azért is, mert ezek nélkül nem alakulhattak volna ki azok a nyelvtani szabályok szerint struktúrába rendeződő, absztrakt fogalmakat is kifejezni képes formák, amelyeket már nyelveknek nevezhetünk. 

Érdekes módon fellelhető hasonlóság a napjainkra elterjedt, emojikat is magában foglaló rövid szöveges üzenetek és a protonyelvek feltételezett szerkezete közt. Szilágyi rámutatott arra, hogy a protonyelv egyben az ősközösségek szerveződéséhez is hozzájárulhatott.

Az ÖK evolúcióbiológusai számítógéppel szimulálták e feltételezett folyamatot, és eredményeik szerint nincs energetikai akadálya annak, hogy valóban az együttműködésen alapuló dögevés jelentette a protonyelv kialakulásának fő hajtóerejét. "A modellekből azt láttuk, hogy az emberi evolúció során ugrásszerűen és szinte egyszerre jelenhetett meg a konfrontatív dögevés és a protonyelv. Évmilliókkal ezelőtti evolúciós történéseket a szó szoros értelmében bizonyítani természetesen nem tudunk. Ugyanakkor, ha egy átmenetet elég alaposan körüljárunk, és kizárjuk a lehetséges forgatókönyvek nagy részét, akkor egyre nagyobb valószínűséggel feltételezhetjük, hogy ami marad, az jól írja le a valós történéseket" – olvasható a honlapon. Ezzel kapcsolatban Szilágyi megjegyezte, hogy a dögevéstől nagy lépéssel van arrébb a vadászat, amelyhez összehangolt munkára van szükség. Ehhez pedig elengedhetetlen a nyelv.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.04.25., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor