„Támogassa
Utópia

Rokonságok nyomában

3/04/2023 00:59

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A régészeti leletek rokonságának vizsgálata eddig nagyon korlátolt volt. Az új archeogenetikai módszerrel negyedfoki rokonság is kimutatható – mondta Maróti Zoltán, a módszert részben fejlesztő Szegedi Tudományegyetem kutatója.

2023. március 28. Utópia (2023. március 28., kedd 19:00)
44:13
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Az archeogenetikai vizsgálatokat jelentősen megkönnyítő új módszert dolgoztak ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai az MKI Archeogenetikai Kutatóközpontjával együttműködve – írta meg az MTI.

"A régészeti mintákban DNS kis mennyiségben és károsodott formában van jelen. Ezért speciális algoritmusokra van szükség, hogy a hiányosságokat a lehető legpontosabban pótoljuk" – mondta az Utópia utolsó márciusi adásában Maróti Zoltán. A Szegedi Tudományegyetem kutatója hozzátette, az új, általuk is fejlesztett módszer az eddigi első, illetve másodfokúkú rokonsági kapcsolatok kimutatását túlszárnyalva negyedfoki rokonság kimutatására is alkalmas.

A feladat nem egyszerű, mert a DNS – apai ágon haladva – apáról fiúra 50 százalékban öröklődik, de van ezt valamelyest módosító genetikai rekombináció is. Nagyszülői viszonylatban ez statisztikailag 25 százalékot jelentene, amelynek van egy bizonyos fokú torzulása.

A módszer egyik nagy előnye, hogy közvetlenül a populáció genetikai analíziseknél használt, tipizált adatokból dolgozik, és akár több ezer minta gyors, együttes analízisére is alkalmas. Például így vizsgálhatóvá válhat a honfoglaláskori sírokban talált leletek széleskörű rokonsága is.

Hozzátette, a módszer akár az igazságszolgáltatásban is használható.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg. Címlapi fotó: Pixabay

Utópia
2023.03.28. 19:00
Riportrer: Neuman Gábor