„Támogassa
Utópia

Magyar tudósok figyelik egy fiatal csillag életét

25/03/2023 17:48

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az EX Lupi mindössze néhány tízmillió éves, kifejezetten fiatal égitest, az évmilliárdokban mért élettartamú csillagokhoz képest. Szabó Róbert beszélt a bolygóképződést vizsgáló kutatásukról.

2023. március 21. Utópia (2023. március 21., kedd 19:00)
49:46
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, magyar kutatók az EX Lupi 2008-as kitörésekor létrejött kristályos szilikátokat azonosítottak, valamint az élet kialakulásához szükséges gázmolekulák – többek között szén-monoxid és vízpára – jeleit is észlelték a csillag korongjának infravörös színképében.

Az EX Lupi jelű fiatal csillag korongját vizsgálta a James Webb-űrtávcső MIRI műszerével (Mid-Infrared Instrument, magyarul: közép-infravörös berendezés). A műszer kivételes érzékenységének köszönhetően a kutatók az EX Lupi 2008-as kitörésekor létrejött kristályos szilikátokat azonosítottak, valamint az élet kialakulásához szükséges gázmolekulák – többek között szén-monoxid és vízpára – jeleit is észlelték a csillag korongjának infravörös színképében.

"Nagy öröm, hogy a nagy versenyben a mi kutatási pályázatunkat fogadták el" – mondta az Utópia műsorában Szabó Róbert. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója hozzátette, olyan, már megjelent kutatási eredményről van szó, amelyet magyar tudósok hoztak tető alá. Ez azt is jelenti, hogy a magyar sikerült elsajátitaniuk az új műszer eredményes használatához szükséges módszereket.

"Olyan eredményről van szó, amelyet a korábbi eszközökkel nem lehetett volna elérni."

Az EX Lupi mindössze néhány tízmillió éves, kifejezetten fiatal égitest, az évmilliárdokban mért élettartamú csillagokhoz képest. "Ez az eleje egy csillag életének, azt mondhatjuk, hogy bölcsődés. Azt a folyamatot figyeljük meg, ahogy a csillag körül létrejönnek a bolygók."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.03.21., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor