„Támogassa
Utópia

"Jutalom és büntetés lényegében csak információk"

15/01/2023 23:21

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Mind a jutalmazásra, mind a büntetésre hasonló módon reagál az agykéreg, ez alapján nagyvonalakban a kérgen áthaladó informácó határozza meg, milyen ingerről van szó" – mondta az Utópia műsorában Rózsa Balázs orvos, fizikus, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet dendritikus képalkotási, valamint neurális hálózati és komputációs kutatócsoportjának vezetője.

2023. január 10. Utópia (2023. január 10., kedd 19:00)
51:08
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) Rózsa Balázs vezette csoportja és a BrainVisionCenter Kutatóintézet és Kompetenciaközpont (BVC) kutatói a bázeli Friedrich Miescher Intézettel és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel szoros együttműködésben dolgozva az idegsejtek plaszticitásának eddig ismeretlen jellemzőit fedezték fel éber állat hippokampuszában.

Most azonban az jutalmazás és a büntetés agyi lecsapódását vizsgáló kutatást végzett a KOKI, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint a Roska Botond, Rózsa Balázs és az ITM által 2021-ben alapított BrainVisionCenter (BVC) kutatói a St. Louis-i Washington Egyetemmel együttműködve.

"Mind a jutalmazásra, mind a büntetésre hasonló módon reagál az agy" – mondta az Utópia műsorában Rózsa Balázs orvos, fizikus. A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet dendritikus képalkotási, valamint neurális hálózati és komputációs kutatócsoportjának vezetője hozzátette, mindkét inger visszacsatolásként jelentkezik az agyban. Lényegében arról van szó, hogy bizonyos, jól elkülöníthető ingerek (jutalom és büntetés) hatására, az agykéreg aktivitását mérték fel.

Nagyon hasonló területek reagáltak mindkét ingerre. Az agykéget a felszínén kisebb számban jelenlévő VIP-sejtek aktiválják az inger hatására. Rózsa szerint ez nagyvonalakban azt jelenti, hogy az agykérgen áthaladó konkrét információtól függ jutalomként, vagy büntetésként értékeli azt az agy.

A kísérlet során pásztázó mikroszkóp segítségével Rögzítette a vizsgált fél mm3-es agyrészletben lévő 120 idegsejt aktivitását, miközben a kísérletben résztvevő egereknek el kellett különíteni két hangot, és választásuktól függően jutalmat vagy büntetést kaptak. A kísérlettől a tanulási folyamat mélyebb megértését várják a tudósok.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.01.10., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor