„Klubrádió
Utópia

Peták: Az orvoslás matematikai korszakát éljük

11/03/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A daganatos betegségek kezelése akkor lesz csak hatásos, ha kiválasztjuk azokat a génhibákat, amelyeket megfelelő gyógyszerkombinációval kezelve a sejtelváltozás megállítható – véli Peták István.

2024. február 20. Utópia (2024. február 20., kedd 19:00)
54:01
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Több orvoskongresszuson tartott előadásokat a precíziós onkológiával kapcsolatban Dr. Peták István, az Oncompass Medicine egyik alapítója, tudományos igazgatója.

A GenoMate számítási, érvelési, mesterséges intelligencia modellje automatikusan egyezteti a kezelési lehetőségeket az egyes tumorokban jelenlévő, átlagosan 4-5 genetikai változás és biomarker kombinációjával ahelyett, hogy a terápiákat egyenként összekapcsolnák az egyes biomarkerekkel – olvasható Peták előadásának ismertetőjében.

 
Peták István
Fotó: Youtube
 

"Nagyon izgalmas korszakba lépünk most, amit úgy hívunk, hogy az orvoslás algoritmikus, vagy matematikai korszaka" – mondta az Utópia adásában a szakember. Hozzátette, az elmúlt évtizedekben felhalmozott biológiai és orvosi tudást megpróbálják a gyakorlatban kamatoztatni. A genomika és a precíziós onkológia területén ez azt célozza, hogy minden egyes daganatos beteg célzott kezelést kapjon, ami a daganatát okozó génhibára hat, és kikapcsolja az okot, ami miatt az egyébként jól működő sejtek rendellenesen kezdenének működni. Még az előtt, hogy a már kialakult és terjedő daganatra kéne terápiát választani.

Kezdetben úgy gondolták, hogy egy bizonyos daganatot egy bizonyos génhiba okoz, de kiderült, hogy több génhiba együttes jelenléte okozza az egyes elváltozásokat. A terápia akkor lesz csak hatásos, ha ezek közül kiválasztjuk azt, a génhibát, vagy génhibákat, amelyeket megfelelő gyógyszerkombinációval kezelve a daganatos sejtelváltozás megállítható.

A mesterséges intelligencia ezt a folyamatot, a génhibák analízisét felgyorsíthatja, ezen dolgozik Peták cégével.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2024.02.20., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor