„Támogassa
Esti gyors

Oltottak és oltatlanok, egyenlők és egyenlőbbek – Selmeci János a védettségi igazolványról

23/04/2021 18:04

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Tényleg elvárható mindenkitől, hogy a szerintünk racionális döntést hozza meg, azaz beoltassa magát? Akarunk úgy élni, hogy bizonyos emberek nem mehetnek moziba?

2021. április 23. Esti gyors-részlet / Selmeci János jegyzete - 2021.04.23.
03:45
00:00

Egy évvel a járvány kitörése után a kormányok oltottakra és oltatlanokra osztották fel a társadalmat. Utóbbiak nem vehetnek igénybe egyes szolgáltatásokat, elzártan élnek, a feszültség fokozódik – ez a bevezető akár egy utópisztikus katasztrófafilm ajánlója is lehetne, de nem kizárt, hogy hamarosan ez írja majd le az életünket; a döntéshozók szerte Európában gondolkodnak azon, hogy milyen előnyöket kapjanak azok, akik már védettek a koronavírus ellen. Magyarországon fognak kapni – ezt jelentette be Orbán Viktor ma reggel.

Az oltottaknak való kedvezés igénye érthető; a kormány újra akarja indítani a gazdaságot, természetes, hogy a védettek szeretnék, hogy rájuk ne vonatkozzanak a járvány miatt bevezetett jogkorlátozások, a zenész zenélne, a színész színészkedne, a mozitulajdonos filmeket vetítene, ha csak a védetteknek lehet, akkor nekik. Az is érthető, hogy a politikusok nem sietik el a döntéshozást; a magyar ellenzékiek kedvenc fordulatával élve mégis csak a történelem legsötétebb időszakát idézné, ha bizonyos emberek nem mehetnének be mondjuk egy moziba.

Szerintem ameddig nem juthat mindenki vakcinához, nem szabadna előnyöket adni az oltottaknak, ha pedig már mindenki megvédheti magát, aki akarja, akkor nem biztos, hogy érdemes tovább szakítani egy egyébként is szétszakadt társadalmat.

Magyarországon védettségi igazolványt olyanok is kapnak, akikben a védettség még nem alakult ki. Bár az eddigi kutatások biztatóak, jelenleg még nem tudjuk pontosan, hogy a különböző vakcinákkal oltottak mekkora valószínűséggel terjeszthetik a vírust, enélkül a tudás nélkül nem nagyon van alapjuk a nekik adott előnyöknek. Mivel a gyerekek egyelőre nem olthatók, vagy őket sem engedjük be a mozikba, vagy igen, de akkor az egész intézkedés, így az oltatlan felnőttek kizárása is elveszítheti az értelmét. 

Fel kell tennünk a kérdést, hogy valóban csak ilyen durva jogkorlátozások árán tudjuk-e megvédeni magunkat. Nem lehet a mozikat más módon biztonságossá tenni? Már minden más lehetséges eszközzel élt a kormány azért, hogy a lehető legtöbben beoltassák magukat? Mielőtt korlátozzuk az oltatlanok jogait, nem kellene eltörölni a kötelező regisztrációt, és mindenkihez bekopogni egy vakcinával?

Vajon az állam elvárhatja az állampolgártól, hogy racionális, az embertársai egészségét védelmező döntést hozzon? Lehet, de eddig nem várta el; dohányozni hülyeség, terheli az egészségügyi rendszert, ráadásul a nem dohányzóknak is árt, mégsem büntetik. Az influenzaoltás is racionális választás, mégsem büntetik a hiányát, pedig influenzával összefüggésben is évente több ezren szoktak meghalni. Már nem számít legitim döntésnek, ha valaki úgy dönt, hogy nem védi meg magát egy vírustól? Vajon ez alapján a precedens alapján mások is kapnak majd ilyen előnyöket?

A közvélemény-kutatások szerint az alacsonyabb végzettségűek, tehát a szegényebbek akarnak a legkevésbé oltást kapni. Tényleg azt akarjuk, hogy ők újabb hátrányokat szenvedjenek el? Biztos, hogy minden embertől elvárható, hogy megfelelő információkkal rendelkezzen és ne tartson az oltástól? Büntetheti az állam a félelmet?

Vajon milyen társadalmi feszültségeket okoz majd, hogy egyeseknek több joguk van, mint másoknak? Nem tudom, de nem szívesen lennék az a biztonsági őr, aki a mozi bejáratánál visszafordítja a vendégeket, az a háziorvos, aki nem oltja be elég gyorsan azokat, akik már regisztráltak az oltásra, de még a szomszéd sem, akit már beoltottak, pedig sokkal később regisztrált, mint én.

Persze az sem kizárt, hogy a védettségi igazolványoknak köszönhetően gyorsabban tud újraindulni a gazdaság, az egész ország beoltatja magát, a vírus gyorsan eltűnik és hamarosan elfelejthetünk minden korlátozást. Ebben reménykedek én is. Azt viszont biztosan nem lehet mondani, hogy ezzel visszakaptuk a régi életünket. Ha az ország fele nem mehet be egy moziba, az még nem a régi életünk.

Selmeci János jegyzete a 2021. április 23-i Esti gyorsban hangzott el.