„Klubrádió
Esti gyors

„A gyerekek oltása nélkül nem érünk a járvány végére”

21/04/2021 22:52

| Szerző: Klubrádió/szg

„A gyerekek oltása nélkül nem fogunk a végére érni a járványnak” – mondta Póta György házi gyermekorvos, aki szerint azért lenne nagy jelentősége a fiatalabbak oltásának, mert közösségbe járnak, és zárt közösségben terjed leginkább a koronavírus. Közölte: egyelőre a Pfizernek vakcinája az, amely 16 éves kortól adható, de előrehaladott vizsgálatok folynak az alkalmazásra 12 éves kortól.

2021. április 21. Esti gyors / részlet, Póta György (21.04.21.)
07:52
00:00

Felpörgeti a kormány az oltási kampányt a következő időszakban, és vannak szakemberek, akik szerint már itt az idő a gyerekek, fiatal felnőttek beoltásához is.

Póta György házi gyermekorvos elmondta: jelen pillanatban az engedélyezett vakcinák közül a Pfizer az, amely 16 éves kortól is alkalmazható. Szerinte azzal is előrébb lennénk, hasznos lenne, ha a 16 éveseknél elkezdődne az oltás, de lehet tudni, hogy a Pfizernek előrehaladott vizsgálatai vannak az alkalmazásra már 12 éves kortól, be is adták az ezzel kapcsolatos engedélykérést az Egyesült Államokban. Ezért szerinte jó esély van arra, hogy ez belátható időn belül ide is eljut.

Ha lesznek vizsgálatok más vakcináknál és mindenkit meggyőző eredményeket tesznek le az asztalra, akkor azokkal is lehet oltani, csupán azért említette a Pfizert, mert annak már van engedélye erre a korosztályra (jelenleg egyedüliként). Hozzátette: Izraelből is meggyőző eredmények jönnek, amelyek ismeretében lehet várni az engedélyezést.

A gyerekek közösségbe járnak, és ma már közismert, hogy zárt közösségben terjed leginkább a vírus. Ha ők maguk nem is betegszenek meg olyan tömegben, akkor is át tudják adni egymásnak a vírust, így juthat el egyik családból a másikba, tehát a továbbterjedésében nagy a szerepük.

Póta György nem akar sorrendet felállítani, mert, mint mondta, azzal mindig baj van, de szerinte gondolni kell a 18 év alattiak oltására is (a többi korosztállyal együtt), ahogy érkezik be egyre több oltóanyag. „A gyerekek oltása nélkül nem fogunk a végére érni a járványnak” – hangsúlyozta. Szerinte ugyanazokat az oltóanyagokat használják majd a gyerekeknél, mint a felnőtteknél, legfeljebb dóziskülönbség lehet.

A szakemberek a tapasztalatok alapján azt mondják, hogy a brit mutáns volt az, amely jobban érintette a gyerekeket, mint az „alapvírus”. Akkor főleg a felnőttek, közülük is az idősek voltak a leginkább veszélyeztetett csoport, ezért a vizsgálatoknál is rájuk koncentráltak. A vizsgálatokat önkéntesen végezték, ezekre 18 éven felül lehet jelentkezni, a gyerekeknél a szülők beleegyezésére van szükség, ez etikai szempontból – jó értelemben véve – nehézkesebb.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Ujvári Sándor

Esti gyors
2021. április 21., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor