„Klubrádió
Esti gyors

Milliárdokat keresett Pecina a Népszabadság bezárásán

20/06/2019 20:00

| Szerző: Klubrádió

Két üzletből mintegy négymilliárd forintot keresett Heinrich Pecina osztrák üzletember, aki Mészáros Lőrinchez köthető cégeknek adta el a Mediaworkst, miután bezáratta a Népszabadságot, és több vidéki napilap is rajta keresztül vándorolt Orbán Viktor barátjához.

2019. június 20. Esti gyors / részlet, Jandó Zoltán, G7 (19.06.20.)
05:00
00:00
Erről a G7.hu írt csütörtökön megjelent cikkében; a szerzővel, Jandó Zoltánnal beszélgettünk az Esti gyorsban. Kezdjük a pénzzel: Pecina 4 milliárdot keresett, két ügylettel. Ezek közül a nagyobb a Mediaworks, amelyen, miután bezárta a Népszabadságot, több mint 3 milliárdot, majd a három megyei lapot tartalmazó Inform Medián 700 milliót.

Pecina a Mediaworksszel kezdte, amelyről azt érdemes tudni: a 2010-es évek elején két nemzetközi kiadó úgy döntött, hogy összeolvad, de olyan nagy befolyásuk lett volna, hogy - akkor még - médiahatóság és a versenyhivatal ezt csak úgy hagyta jóvá, ha bizonyos érdekeltségeket kivesznek. Így jött létre a Mediaworks, amelynek része volt a többi között a Népszabadság, a Nemzeti sport és bizonyos megyei lapok. Pecina már akkor, egy offshore-cégen keresztül tulajdonosa volt ennek a cégnek, először 450 millió forinttal, aztán vásárolt még megyei lapokat és tőkét emelt 2,5 forint értékben. Amikor bezárta a Népszabadságot, a Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó Opus-csoport csaknem 6,2 milliárdot fizetett érte.

Jandó Zoltán elmondta azt is: Pecina köztes szereplőként volt benne több magyarországi ügyletben, nem is titkoltan pénzügyi befektetőként működik, megvesz cégeket, majd haszonnal továbbadja. Csakhogy az említett ügyeknek erős politikai vonatkozása volt. Valószínűleg a kezdetektől tudni lehetett, hogy egy ilyen lapcsoportnak nem a gazdasági, hanem a politikai értéke a nagyobb, és így a vevő elég jó eséllyel a politikai közegből kerül ki.

Orbánnal is volt találkozója Pecinának, de elég sokat elárul, hogy a vevő mindkét üzleténél egy Mészároshoz köthető cég, vagy maga Mészáros Lőrinc volt.

Pecinát Ausztriában hűtlen kezelés és csalás miatt 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték és 288 ezer euró megfizetésére kötelezték 2017-ben az osztrák Hypo Bank botrányaival kapcsolatban. A vállalkozó elfogadta az ítéletet.

A 68 éves osztrák üzletember neve legutóbb akkor forgott a sajtóban, amikor a botrányba belebukó Heinz-Christian Strache őt ajánlotta egy nőnek, akit egy orosz oligarcha rokonának vélt, hogy majd megveszi neki a médiát, ahogy Orbán Viktornak. Heinrich Pecina egy olyan befektető, aki az elmúlt 15 évben minden magyar lapot megvett és előkészített Orbánnak” - fogalmazott a videón, amellyel gyakorlatilag véget ért politikai pályafutása.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors
2019. június 20., kedd 18.30
Műsorvezető: Szénási Sándor