„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kiszelly: mi van, ha Strache csak részegen macsóskodott?

21/05/2019 19:14

| Szerző: Klubrádió

Kiszelly Zoltán politikai elemző szerint nem tudni, mennyi volt a „macsóskodás” és a „felvágás” abban, amit Heinz-Christian Strache, azóta megbukott osztrák alkancellár ittasan mondott egy magát orosz milliárdosnak kiadó nőnek, akitől médiavásárlásokat kért közbeszerzési győzelmekért cserébe, Orbán Viktor médiáját példának tekintve.

2019. május 21. Megbeszéljük / részlet, Kiszelly Zoltán (19.05.20.)
17:07
00:00
Heinz-Cristian Strachéről múlt pénteken került elő egy 2017-es videó, amelyen a választások előtt arról beszél egy magát orosz oligarcha rokonának kiadó nőnek, hogy ha megveszi és pártja, a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) szolgálatába állítja az egyik legnagyobb osztrák bulvárlapot, a Kronen Zeitungot, akkor cserébe odaadja neki azokat a közbeszerzéseket, amiket eddig a Strabag nyert meg.

Erről kérdezte Bolgár György Kiszelly Zoltán politológust, aki korábban a Századvégnél és a Figyelőnél dolgozott. Kiszelly szerint Strache csak egy magánbeszélgetésben mondta, amit mondott, ittas volt, és nem tudni, „ebből mennyi a macsóizmus, felvágás”. Mindenesetre, ha tényleg történt törvénytelenség, azt az osztrák hatóságoknak ki kell vizsgálniuk.

Azzal kapcsolatban, hogy az orosz nő ázt állította, pénzt fektetne be Ausztriában, és ezt Strache támogatta, Kiszelly Zoltán úgy válaszolt: „nem ment bele, csak tippeket adott, nem volt arról szó, hogy ez meg is fog történni”.

Hangsúlyozta: a magyar modell kilencedik éve működik, és ha át akarja venni valaki, ebben az esetben Strache, arra a kormánynak nincs ráhatása, hogy milyen eszközökkel teszi. Persze jobban szeretné, ha legális módon érné el, de úgy látszik, nem akarta kivárni a hosszú építkezést.

Kiszelly Zoltán szerint Heinrich Pecina osztrák üzletember személye, felbukkanása a történetben nem kínos, azért nem írják meg a kormánypárti orgánumok, mert minden szerkesztőség maga dönti el, hogy milyen híreket emel ki és ott úgy döntöttek, hogy a választási kampány fontosabb.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miért találkozott Pecinával, úgy válaszolt: Angela Merkel is találkozott a Facebook-alapító Mark Zuckerberggel, szerinte csak tájékozódott a magyar miniszterelnök. A kelet-közép-európai térségben lejátszódó folyamatnak nevezte, hogy a külföldiek eladják médiaportfóliójukat, ha úgy látják, nem térül meg. Ezért ebből nem kell „összeesküvés-elméletet” csinálni – fogalmazott.

Strache az Ibizán készült videóban azt mondta a nőnek: olyan médiaviszonyokat szeretne kialakítani, mint amilyenek Magyarországon vannak. Ehhez egy ismert, korábban csalás és hűtlen kezelés miatt elítélt üzletembert ajánlott a nő figyelmébe: „Heinrich Pecina egy olyan befektető, aki az elmúlt 15 évben minden magyar lapot megvett és előkészített Orbánnak” - fogalmazott. Mint ismert, Pecina volt a Népszabadság és a Mediaworks tulajdonosa, amikor az ellenéki lapot megszüntették, a megyei újságok pedig kormányközeli üzletemberekhez, majd onnan a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA), az állami médiaholdinghoz kerültek.

A botrány után Strache lemondott, az FPÖ miniszterei is távoztak a kormányból, és új választást írtak ki szeptemberre.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Megbeszéljük...
2019. május 21., kedd, 16.15
Műsorvezető: Bolgár György