„Klubrádió
Esti gyors

"Ez mindig kavarja!" - Dési János jegyzete

27/05/2019 18:01

| Szerző: Klubrádió

Piszkos Fredről közismert volt, ha valakit megdicsér annak vége. Korunk Piszok Alfrédja - ha nem is annyira vicces - Orbán.

2019. május 27. Esti gyors-részlet (2019.05.27. Dési János jegyzete)
02:01
00:00
”Én azt javaslom Európának, ami Ausztriában történik. Európának át kellene vennie az osztrák modellt. A jobbközép a jobboldallal működik együtt. Budapestről nézve ez sikeresnek tűnik. (...) úgy tűnik, hogy Ausztriában jó dolgok történnek.”

Prófétai szavak. Alig három hete mondta el az Északi-Középhegység géniusza, a kis vezető.

Azóta csúnyát bukott az oszták Strache alkancellár és szélsőjobbos pártvezető, akiről kiderült, hogy imádna putyini oligarchákkal üzletelni, különösen, ha cserében meg lehetne fegyelmezni az osztrák sajtót a la Pecina és vidéki magyar sajtó, ahol egy központból jött cáfolat jelenik meg az összes megyei napilapban ugyanott, ugyanazon Orbán interjú mellett, hogy ők nem is igaz, hogy centralizálva lennének.

Piszkos Fredről közismert volt, ha valakit megdicsér annak vége. Korunk Piszok Alfrédja - ha nem is annyira vicces - Orbán. A sikeres modell.

Ma aztán Kurz kancellár is elszállt, vasárnap még fényese szerepel pártja az európai parlamenti választáson, hétfőn meg kiderül, lehet csomagolni.

Íme az „osztrák modell” A jobbközép és a jobb együttműködése – mi úgy mondanánk a nagyon jobb és a szélsőjobb, együttműködése.

Az amúgy jól prosperáló, igazán tisztes jómódban élő Ausztriát méretes politikai buktába sikerült sodorni.

Csinos modell, ha úgy tetszik, valóban jó lenne követni. A Jobbik már kinyírta magát, az újnáci párt nem nagyon jut sokra.

Csak egy pici probléma van még mindig.

Mégpedig, hogy Ausztriában léteznek olyan ellenzéki pártok, amelyeknek lehet esélyük.

Magyarországon az ellenzéken belüli átrendeződés azt mutatja, a DK és a Momentum környékén észlelhetőek életjelek. Közel sem reménytelen a dolog. De ahhoz hogy szóbajöhető váltópártok lehessenek, még sok víznek kell lefolynia a Dunán Bécstől Budapestig.

Közelít az önkormányzati választás. Látszik, hogy hiába erős a Fidesz, a városok egy jelentős részében okos összefogással elérhető győzelem.

Okos összefogással.

Talán vasárnap sokan megokosodtak.

Dési János jegyzete a 2019. május 27-i Esti gyorsban hangzott el.