„Támogassa
Reggeli gyors

Kunetz: Eltartjuk a gyereket, vagy a nagymamát ápoljuk

8/11/2022 10:36

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Azokat a betegeket, akik tartós ápolásra szorulnak, ki fogja lökni a rendszer, de nincs olyan rendszer, sem minisztérium, sem államtitkár, amely át tudná őket venni" – véli Kunetz Zsombor. Az egészségügyi szakértő szerint sokan megpróbálják majd visszajuttatni beteg családtagjaikat a kórházba, amivel tovább duzzasztják az ellátás terheit, ami így elakad.

2022. november 08. Reggeli gyors - részlet 22.11.08. Kunetz Zsombor
09:38
00:00

Sötét irányba mutat az egészségügy átalakítása és a szociális törvény módosítása címmel jelent meg Kunetz Zsombor írása a 444 blogfelületén.

Az egészségügyi szakértő a Klubrádiónak elmondta, súlyos kockázatokat vél felfedezni, a Szabó Tímea által "lex megdöglesznek" nevezett szociális törvény módosításának részleteivel és az egészségügy átalakításával kapcsolatban.

Az egészségügyi szakellátás egy része átkerül a szociális ellátásba, amelynek módosítása lényegében azt mondja ki: "mindenki oldja meg az ellátást, ahogy tudja". "Az egyén, tágabban a család felelősségébe tolja a kormány a szaktudást igénylő ellátást, ennek nagyon súlyos következményei lesznek" – foglalta össze a problémát. Kunetz azt is hozzátette, hogy az átalakítás súlyosabb kockázatokat rejt magában, mint a korábbi emberi erőforrásminiszter, Kásler Miklós a koronavírus-járvány elején  kórházi ágyak felszabadítására kiadott utasítása.

"Azokat a betegeket, akik tartós ápolásra szorulnak, ki fogja lökni a rendszer, de nincs olyan rendszer, sem minisztérium, sem államtitkár, amely át tudná őket venni. A családtagoknak pedig arról kell dönteniük, hogy dolgoznak, eltartják a gyerekeiket, vagy otthon maradnak, és a nagymamát ápolják."

Kunetz szerint ez azt is jelenti, hogy a betegek úgy kerülnek vissza családjukhoz, hogy semmilyen, az ellátásukhoz elengedhetetlen felszerelést nem kapnak meg. "A kormány szerint ehhez sem kell szakértelem."

dr. Kunetz Zsombor
 
Kunetz Zsombor Fotó: Facebook
 

Hozzátette, jelenleg az aktív ágyakon is rengeteg szociális alapon benntartott beteg fekszik, akiket megfelelő, rehabilitációs,  tartós ápolást biztosító részlegen nem tudnak elhelyezni, mert kevés az ágy, és a családoknak sem tudják hazaadni. Kunetz úgy látja, hogy ezt a törvény tömeges jelenséggé duzzasztja majd, amelynek eredménye az lesz, hogy "eldugul az ellátórendszer", mert valamilyen módon a családok megkísérlik majd beteg családtagjukat visszajuttatni a kórházba. "Ez egyben a korrupció melegágya is" – jegyezte meg.

Összességében "baromságnak" tartja a tervezetet. A kormány fokozatosan kivonul az olyan feladatkörökből, amelyek felelősséget követelnek meg. Az ápolást igénylő beteg ellátásáról olyan "gumiszabály" lép életbe, amelynél nem eldönthető, hol ér véget az egyén felelőssége. Fordulatot Kunetz szerint az jelenthet majd, amikor az embereknek dönteniük kell, hogy dolgoznak, vagy az otthon lévő beteget látják el.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyos/interjú Kunetz Zsomborral
2022.11.08., kedd 7:47
Riporter: Dési János