„Támogassa
Galaxis kalauz

Kiberbarátság

24/12/2022 14:26

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Az elveszett első benyomástól a technika irányította államközi kapcsolatokig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, kell-e félnünk telefonunktól, számítógépünktől.

2022. december 21. Galaxis kalauz (2022. december 21., szerda 15:00)
47:45
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Az előző héten arra jutottunk, hogy a közösségi felületeken sokszor szeretjük kiírni, ha valaminek örülünk, vagy valami bosszant minket, ahogy azt is, hogy milyen eseményen készülünk részt venni a közel jövőben, esetleg milyen párttal szimpatizálunk, milyen könyveket olvasunk, melyek a kedvenc filmjeink. A fenti adatokon keresztül könnyen kialakulhat rólunk egy kép. Olyan emberekben is, akikkel még sosem találkoztunk. A 209. epizódban S. Tóth Márta, coach elmondta, hogy ez nem túl szerencsés, mert mindenki igyekszik szépíteni a képet magáról a digitális világban, így aztán az első benyomásból sokszor hamis illúziók lesznek. Hozzátette, mindig fontos, hogy személyes találkozás alapján ítéljünk, de teljesen érthető, hogy ma, amikor megtehető, előzetes információkat gyűjtünk. Kiemelte, a digitális ismerkedés nem csak személyes kapcsolatokban jelenik meg, hanem még egy cég HR-ese is így ellenőrizheti a leendő munkatársat.

Tény, hogy valójában már nem sok választja el a modern telefont egy számítógéptől. A mobilok éppúgy rendelkeznek a laptopok, tabletek által nyújtott funkciókkal, mint az esetleges veszélyekkel. Főleg ha az internetes közösség részévé válunk a különböző platformokon. Keleti Arthur, Kibertitok jövőkutatóval, az Informatikai Biztonság Napja alapítójával többek között arról beszélgettünk a folytatásban, hogy mennyire megalapozott, ha van bennünk félelem a saját telefonunktól, számítógépünktől. A szakértő elmondta, az emberek még mindig nem látják be, hogy milyen veszélyeket rejt, ha mindenre OK-t nyomunk, mindent elfogadunk. Hozzátette, a kiberbűnözés ma az egyik legnagyobb probléma, mind anyagilag, mind a leleplezés nehézsége miatt.

Ahogyan mi egymásról vélt vagy valós információkat tudunk szerezni az internet segítségével, úgy az egyes országok titkai sem olyan jól őrzöttek, mint egykor. A technológia fejlődésével az egyes országok információgyűjtése más nemzetekről jelentősen átalakult az elmúlt évtizedekben. Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő elmondta, már a rádió és a tévé megjelenésével könnyebb volt nemzetközi információkhoz jutni, de az igazi robbanást természetesen az internet hozta. Hozzátette, ezek az adatgyűjtések jobbára legálisak, de a nemzetbiztonságban valóban máshol húzódnak meg a határok.

Galaxis kalauz
2022. december 21. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes