„Klubrádió
Esti gyors

Nem éri el a Facebook-ot a magyar hatóság

15/08/2019 22:39

| Szerző: Klubrádió

Ellentmondásos a Facebook lehallgatási botránya, amelynek vizsgálatában az illetékes magyar hatóság is szeretne részt venni. Egyelőre csak szeretne.

2019. augusztus 15. Esti gyors / részlet, Péterfalvi Attila (19.08.15.)
04:50
00:00

A Facebook elismerte, hogy lehallgatott bizonyos beszélgetéseket, ezeket alvállalkozókkal le is íratta, de csak Amerikában, Európában nem. Az mindeddig nem derült ki, hogy ezt miért tette, mi volt ezzel a célja. Az ügyben az ír hatóságnak van joga és lehetősége eljárni, mert Írországban van a multinacionális cég európai központja.

A magyar Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is szeretne bekapcsolódni a vizsgálatba, mert kíváncsi arra, hogy magyar állampolgárokat érintett-e mégis a lehallgatás. A Facebook ugyanis korábban még azt is tagadta, hogy egyáltalán történt volna ilyen bárhol a világban, tehát ez a beismerés is gyanút kelthet.

Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke elmondta, hogy Magyarországon nincs képviselője a cégnek, sőt az írországi központot sem sikerült elérniük. Egy postafiókot találtak, ahová levelet írhatnának. Az elnök szerint ez azt mutatja, hogy a cég nem átlátható és nem elszámoltatható. Hozzátette, hogy ez csak az egyik ügy a Facebook-kal kapcsolatban, ott van még a vélemény-nyilvánítás szabadsága is, amit szintén vizsgálnának.

A magyar hatóság tehát szeretne részt venni az európai vizsgálatban, de azt Péterfalvi Attila sem mondta meg, hogy erre milyen esélyük van.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2019.08.15.
Műsorvezető: Szénási Sándor