„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar miniszter a Facebook ellen

6/09/2019 14:00

| Szerző: Klubrádió

Magyarország nem tudja zavarba hozni az olyan nagy cégeket, mint a Facebook, vagy a Google, hiába tartja azokat politikai véleményformálóknak.

2019. szeptember 06. Reggeli gyors - részlet 19.09.06. Polyák Gábor
07:47
00:00

A Fideszt azóta zavarja az úgynevezett techóriások működése -mint a Facebook, vagy a Google –, amióta nem kizárólag ez a párt használja a felületeiket politikai kommunikációra. A kormánypárt rendkívül hatékony kampányokat tudott futtatni a két gigacég – és mások – oldalain. Egy ideje azonban a lehetőséget más pártok is felfedezték. A kormány erre úgy reagált, hogy szabályozni kellene a tartalmak megjelenését. Egy munkacsoportot hoznak létre, amely a közösségi oldalak működését vizsgálja, és a jogi környezetet. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint nyugodtan nevezhető politikai véleményformálásnak, amit a Google és a Facebook csinál. A tárcavezető még cenzúrát is emlegetett, ám ebben az esetben nem cenzúráról van szó – véli Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője. 

A digitális kommunikáció nagy része ezeken és más, hasonló cégeken keresztül zajlik, amerikai székhelyűek, viszonylag kevés szabály vonatkozik rájuk, nem is nagyon tűrik a szabályozást. A politikai kockázatot Donald Trump amerikai elnök médiatevékenysége tette világossá, de azt sem szabad elfelejteni, hogy itthon a Fidesz és a Jobbik is előszeretettel használta ezeket a felületeket – tette hozzá az elemző.

A techóriások egyre tisztességesebben kezdenek működni, de arról fogalma sincs itt senkinek, hogy például a Facebook milyen szempontok alapján rangsorol. Két és fél milliárd felhasználója van, fizikailag is lehetetlen az ő adataikat a különböző elvárások szerint megfelelően kezelni. Kétségtelen tény, hogy különböző cégek, de nem csak cégek vásárolnak tőlük telefonszámokat, e-mail címeket.

Európai szinten létezik egyfajta szabályozás, Németországban, vagy Franciaországban komoly bírságokat is kiszabnak, de az teljességgel esélytelen, hogy egy olyan pici ország, mint Magyarország törvényei hatással legyenek a gigacégek működésére – értékelte a magyar kormányzat lehetőségeit Polyák Gábor.

Új egyensúlyt kellene teremteni a szólásszabadság, az adatkezelés terén, ezt a Facebook vezetői meg is fogalmazták olyképpen, hogy az egyes országokat kérték saját törvények, saját szabályok megalkotására – mondta az elemző.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.09.06. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szücs Róbert