„Támogassa
A lényeg

Karácsony arra készül, a budapestieket is meghívja a kormánnyal folytatott vitába

10/06/2020 18:10

| Szerző: Klubrádió

A választópolgárokat is megszólítja a főváros vezetése, hogy tudják, a kormány a közelmúltban bejelentett elvonásaival nem az önkormányzatot próbálja szorongatni, hanem a budapesti polgárokat. A főváros vezetése biztosítani akarja a város lakóinak, hogy elmondják a véleményüket – mondta Karácsony Gergely főpolgármester, aki a belügyminiszternél lezajlott önkormányzati tárgyalás után nyilatkozott. Az egyeztetésen szerinte egyelőre nem sikerült áttörést elérni az önkormányzatok megsarcolására készülő kormányzattal szemben, de még változhat a helyzet.

2020. június 10. A lényeg/Interjú. Karácsony Gergely 2020.06.10.
01:39
00:00

Odáig eljutottak, hogy a kormány mutatott egyfajta nyitottságot a fővárosi önkormányzat javaslatainak elfogadására – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Pintér Sándor belügyminiszter által összehívott szerdai önkormányzati egyeztetés után, amelyen a főváros elsősorban az önkormányzatokat sújtó állami elvonásokról akart tárgyalni.

Karácsony szerint nagyon más vérmérsékletű hozzászólások voltak a megbeszélésen, de például a fideszes kaposvári polgármester, Szita Károlynak is volt olyan javaslata, amely érdemben könnyítené az önkormányzatok jövő évi gazdálkodását, valamint a két nagy önkormányzati szövetség vezetője, a szintén fideszes tabi polgármester, Schmidt Jenő és a független gödöllői városvezető, Gémesi György is megfogalmazta a kritikáit. Karácsony szerint ezért a megbeszélésen mindenki számára világossá vált, hogy nem pártpolitikai ügyről van szó. Tehát annak ellenére, hogy a felszólalók nem ugyanabban a lágéban fogalmazták meg a kritikáikat de voltak közös elemek a megszólalásokban, ezért reméli, ezek nem maradnak hatás nélkül – tette hozzá.

 
 Karácsony Gergely főpolgármester
 Fotó: Firnigel / Facebook
 

A főpolgármester szerint a 2021-es állami költségvetés mögött, amely a megszorításaival a fővárosi önkormányzatot és a kerületeket is rendkívül súlyosan érintené, nyilván van egy politikai szempont, azt ugyanis szakmai szempontok alapján nehéz lenne levezetni, bár erre, mint mondta, a kormány képviselői nem is nagyon tettek kísérletet a tárgyaláson.

Karácsony nem gondolja, hogy átütő győzelmet arattak a megbeszélésen, de úgy véli a költségvetés végszavazásáig még lesz számos alkalom, hogy meggyőzzék a kormánypárti többséget, a saját szavazóikat is elárulják, ha magukra hagyják az önkormányzatokat.

A főpolgármester elmondta, egyeztetést fog kezdeményezni a parlamenti pártokkal, hogy a költségvetéshez nyújtsák be az önkormányzatok által megfogalmazott módosító javaslatokat. Jövő héten ül le a frakcióvezetőkkel, reményei szerint a kormánypártiakkal is. Ezen kívül természetesen a választópolgárok felé is aktívan kommunikálni fogják, hogy az, ami most történik az nem a fővárosi önkormányzatot, hanem a fővárosi polgárokat sújtó megszorítás. Arra készülnek, hogy biztosítsák a budapestieknek is, hogy elmondják a véleményüket – tette hozzá. Karácsony ennek formájáról egyelőre nem nyilatkozott, de azt ígérte, hamarosan beszámol a részletekről.

Az önkormányzatokat sújtó 2021-es költségvetés tervezet után a főpolgármester több módosító javaslatot is tett. Egyik kérése, hogy a kormány ne vonja el a településektől a gépjárműadó eddig őket illető részét, de a pénz úgy maradjon az önkormányzatoknál, hogy azt csak útfelújításokra lehessen költeni. Azt is szeretné elérni, hogy miután Budapest esetében a kormány a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett önkormányzati adót négyszeresére, 34 milliárd forintra emelné, kompenzálja a közösségi közlekedés jegybevételének kiesését, amely a járvány miatt idén 20-30 milliárd forint. Karácsony az óriásplakátokra kivetett adó eltörlésének visszavonását is kéri, valamint azt, hogy az uniós támogatások elosztásába az önkormányzatok is beleszólhassanak.

A lényeg/Interjú Karácsony Gergellyel
2020. június 10., szerda 17.00
riporter: Selmeci János