„Klubrádió
Reggeli gyors

Újabb kiemelt ügyben nyúlna át a főváros fölött a kormány

28/05/2020 13:19

| Szerző: Klubrádió

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke reagált Fürjes Balázs államtitkár városi barnamezős akcióterületekről szóló bejelentésére. Szerinte nehéz úgy szívélyesen beszélgetni a kormánnyal kisebb horderejű, de fontos ügyekről, ha közben az önkormányzatok kivéreztetésére készül a költségvetés.

2020. május 28. Reggeli gyors / részlet, Balogh Samu (20.05.28.)
07:37
00:00

A kormány elfogadta a városi otthonteremtési programot, jelentette be Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Arról beszélt, hogy Budapest aranytartalékai a rozsdaövezetek, amelyek nagy lehetőséget jelentenek irodák, lakások, parkok létrehozására. (Erről itt olvashatnak bővebben.)

Balogh Samut, a főpolgármester kabinetfőnökét kérdeztük, aki azt mondta: egyrészt örülnek, hogy a kormány belátta, változtatnia kell az eddigi lakáspolitikáján, amely a csok által azt ösztönözte, hogy az emberek költözzenek ki a városból és utazzanak minél többet. Felismerték, hogy a város rozsdaövezeteiben lehet környezettudatosan fejleszteni.

Az viszont tökéletes tévút – mondta –, hogy ennek a kijelölése és szabályozása ne a főváros feladata legyen, hanem a kormány hatásköre. Budapesten láttuk, hogy mi történik, ha a kormány felülírja a főváros terveit, ez volt a Városligetben. Bíznak benne, hogy ezen lehet módosítani, mert a célokban egyetértenek. Közölte: nem egyeztettek velük erről, sajtóhírekből értesültek, hogy a kormány le akarja szállítani az áfát ezeken a területeken. Ráadásul az elmúlt napokban megjelent tervek aláássák a főváros-kormány viszonyban a bizalmat – tette hozzá.

 
A rozsdaövezet egy példája: az Óbudai Hajógyár területe (kép: wikipedia)
 


Balogh Samu azt mondta: aggasztónak tartja, hogy a barnaövezeti besorolás kormányzati hatáskörben dőlne el, mert ők pontosan tudják helyrajzi számmal, mely területek esnek ebbe a kategóriába. Ezekről készült kataszter, de érdekes, hogy a kormány nem arra akar alapozni. Ezek régen ipari területek voltak, de mára kiürültek, az ipar kiköltözött a városból. Sokszor ezek a barnamezős területek közel vannak a belvároshoz, és alkalmasak lennének érdemi városfejlesztésre.

Úgy fogalmazott: érthetetlen, hogy miért csak a kerületi önkormányzatokkal egyeztetnének, miközben ez fővárosi szintű gondolkodást igényel, amit a főváros el is végzett. „Ma délután oda lehetne adni bárkinek” ezt az említett barnamezős katasztert” – hívta fel a figyelmet.

Megjegyezte: a kormány minden beruházást, ami neki fontos, kiemeltté nyilvánítja. Véleményes, hogy milyen szempontok vezérlik a kormányt, amikor valamit nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánít. Úgy fogalmazott: őszintén szólva vannak fontosabb problémák, amíg a költségvetés az önkormányzatok kivéreztetésére készül, addig nem tudnak jó szívvel leülni és barnamezős kataszterekről beszélgetni a kormánnyal.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pas-6/Wikimedia Commons

Reggeli gyors
2020.05.28. 07:40
Műsorvezető: Lampé Ágnes