„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Gémesi: Csokipénzzel fizetik ki a fideszeseket, csak rafkós ellenzéknek van esélye

21/05/2020 23:32

| Szerző: Klubrádió

Nagy lépésre szánta el magát a Fidesz-kormány, a különleges gazdasági övezetek újfajta kialakításával visszalövi az önkormányzatokat a Kádár-rendszerbe, visszatér a tanácsrendszerek világa – véli Gémesi György, Gödöllő független polgármestere. A politikus, aki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, úgy látja, a helyi pénzek újabb megcsapolásának oka, hogy a Fidesz veszélyesnek érzi a hatalmára a 2019-ben megszaporodott ellenzéki önkormányzatokat, aggódik, hogy mi lesz a 2022-es választásokon. A fideszes vezetésű önkormányzatok számára azonban egy kis színjátékkal megoldják majd, hogy ne veszítsenek pénzt.

2020. május 21. Reggeli személy / részlet, Gémesi György (20.05.21.)
24:46
00:00


A különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról című kormányzati előterjesztésről kezdett vitázni a parlament szerdán. A törvényjavaslat előzménye, hogy a kormány még április 17-én rendeletet hozott arról, elveszi az ellenzéki vezetésű Gödtől az ottani Samsung-beruházás területét és a cég által fizetendő iparűzési adó összegét is, a javakat pedig a fideszes többségű Pest megyei önkormányzatnak juttatja. A pénzt tehát utóbbi oszthatja majd el. 

 
Gémesi György
Forrás: Facebook 
 

Az áprilisban még csak Gödről szóló kormányrendelet után az ehhez hasonló „különleges gazdasági övezetek” létrehozásának általános lehetőségét is megteremtené a kormány, amit egy új törvénnyel biztosítana. Ennek a tervezetnek a parlamenti vitája kezdődött el szerdán. Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár ebben azt mondta, a javaslat arányosabb pénzelosztást tesz lehetővé egy megyén belül, mert több település is részesülhet egy-egy nagyberuházás adóbevételéből. A beruházásoknak otthont adó településektől elvett pénzeket tehát a megyei önkormányzatok oszthatnák el, amelyeknek jelenleg mindegyike fideszes többségű. 

Politikai alapú osztogatás

Az államtitkári érvelés Gémesi György, Gödöllő független polgármestere szerint nem állja meg a helyét. A politikus – aki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke –, a Klubrádiónak azt mondta, az arányosabb pénzelosztásra eddig is volt megoldás,  erre találta ki a kormány a szolidaritási adót. Ezt azok a települések fizetik, ahol magasabb az iparűzésiadó-bevétel. Ezért a különleges gazdasági övezetek kialakításával a majdan érintett településektől elvett pénzek megyei önkormányzatokhoz rendelése, politikai alapú osztogatás a kormány részéről.

Gémesi azt is hangsúlyozta, a beruházásoknak, a bevételek mellett vannak terhei is: ezeken a településen nő a közúti forgalom, kamionok jönnek-mennek, óvodát, bölcsődét kell biztosítani a gyárban dolgozók családjának, és így tovább. Gémesi szerint ráadásul innentől kezdve egy polgármester se lesz motivált abban, hogy egy cég odatelepüljön, hiszen minden negatívumot nekik kell állniuk, az előnyökből viszont lehet, egyáltalán nem részesülnek. További kérdések merülnek fel például a tulajdonjoggal és az utak karbantartásával kapcsolatban is – tette hozzá.

Nagy lépés

A helyi beruházásoktól származó bevételek elvételével Gémesi szerint a kormány nagy lépésre szánta el magát: visszaminősíti az önkormányzati rendszert a ’90-es évek előtti, megbukott tanácsrendszer szintjére. Úgy látja, 2012 óta folyamatosan tart az önkormányzatok ellehetetlenítése a finanszírozás és a feladatkörök átalakításával.

A kormány legutóbb, idén márciustól, az építéshatósági engedélyeztetést vette el tőlük, és adta tovább a kormányhivataloknak, amelyek vezetői "gyakorlatilag politikai kinevezettek", megyei szinten mindenesetre. Ma már ők dönthetnek abban a speciálisan helyi kérdésben, hogy mi épülhet meg egy településen, amiből kaotikus állapotok és folyamatos feszültségek keletkeznek – tette hozzá.

 
 Forrás: Facebook
 

Veszélyes lenne a 2022-es választáson

Most jön a következő lépés, a jelenlegi vagy majdani nagyberuházások területeinek és az általuk fizetett helyi adóknak az elvétele, ami az önkormányzat degradálása, és egyúttal az őket megválasztó emberek semmibevétele is – fogalmazott. Ennek illusztrálására azt is megemlítette, hogy miután törvénnyel elvehetik egy terület tulajdonjogát az önkormányzattól, a településen úgy épülhet fel gazdaságfejlesztés címén például egy helyben elutasított gumi- vagy akkumulátorgyár, hogy a lakóknak arra nincs ráhatásuk, viszont minden környezeti terhet és veszélyforrást nekik kell viselniük. Az önkormányzat feladata, hogy a helyieket képviselje, így viszont kiveszik a döntéshozatalt a választott vezetők kezéből és áthelyezik a megyei önkormányzatokhoz – tette hozzá.

Szerinte ráadásul a megyei önkormányzatok nincsenek felkészülve a változásra, miután az elmúlt években kiüresítették őket. Nem tudni, hogy ezeket most megerősítik, vagy csak annyi lesz a feladatuk, hogy úgy döntsenek, ahogy a "pártközpont" mondja. Túl sok lett az ellenzéki vagy nem kormánypárti önkormányzat, ez veszélyes lehet a Fidesz-KDNP-re a 2022-es választáson, ezért kell megkurtítani a jogosítványaikat.

Eljátsszák majd a nagy jelenetet

Gémesi szerint a fideszes vezetésű önkormányzatok esetén meg fogják oldani, hogy ne veszítsenek pénzt, szemben az ellenzéki többségű településekkel. A kormánypárt által irányított helyeken színjátékra lehet számítani, eljátsszák majd a nagy jelenetet, hogy elveszik a helyi pénzt – aztán meg más formában visszaadják nekik. Eddig is minden évben volt „csokipénz”, vagyis olyan extraösszeg, amit azok a települések kaptak, amelyek a kormányhoz húztak, illetve amelyeket az országgyűlési képviselő nagyon javasolt. Nem olyan nagy probléma ezt megoldani, aki kedves a Fidesznek, az kap.

Jön tehát az egalizálás, ezután az a település, amelyik eddig semmit nem csinált, csak kiszolgálta a hatalmat, már nem csak a szolidaritási adóból, hanem abból az iparűzési-adóbevételből is kaphat, amit azok termeltek meg, akik jól gondolkodtak, pályáztak, fejlődtek. Ez arra is alkalmas, hogy összeugrasszák az önkormányzati szektort, ahogy minden szektorban egymás ellen ugrasztja a szereplőket a kormány – tette hozzá.

Koronavírus - A gödi Samsung gyár megvizsgáltatja Kínából
 
Göd, Samsung-gyár Fotó: 
MTI/Mónus Márton
 

Mert szépen mosolygott

Gémesi felidézte, a vírusra hivatkozva már elvették a gépjárműadót, amely be volt tervezve a költségvetésbe, ahogy azt is kiszabta a kormányzat, hogy parkolási díjat se lehet szedni. Egyébként nem oldott meg semmit ez a rendelet, mert így is vannak emberek a buszokon, metrókon viszont a bevételektől elestek az önkormányzatok.

Mivel a rendszeresített források egyre szűkösebbek, a polgármestereknek gyakorlatilag esedezniük kell a pénzekért. A pályázatoknál az a fontos, hogy kinek milyen a kapcsolatrendszere. Ha valaki odamegy "egy kis táskával", és azt mondja, hogy szeretne két járdát megépíteni, akkor az majd átmegy három döntéshozói szinten, és mert szépen mosolygott, megkapja a pénzt – mondta Gémes György. Szerinte ez a hatalomgyakorlás olyan technikája, amelyet már lehetett látni ebben az országban, a Kádár-rendszer idején. Megjegyezte: a Fidesz, az SZDSZ-szel együtt, '92-ben még decentralizálni akart, vagyis az önkormányzatokat erősíteni.

Rafkós Dávid

Kérdés, hogy ebben a helyzetben, mit tehet az ellenzék, hogyan küzdhet a Fidesz törekvései ellen, amelyek visszaviszik az országot a pártállami időkbe. Gémesi szerint bár nagyon nem egyenlőek a feltételek a politikai küzdelemben - elképesztő a Fidesz anyagi és médiafölénye "az alja", karaktergyilkoló termékei által is – a magyar választók többsége mégiscsak változást akar, és ezt jelezték a tavalyi önkormányzati választáson is.

A többség erős, nem vazallusként működő önkormányzatokat, közösségépítő települési vezetőket akar. Ám miután a Fidesz érzékelte, hogy tőle független új erőközpontok jelenhetnek meg, elkezdte szűkíteni az új polgármesterek mozgásterét, és teszi ezt addig, hogy az önkormányzatoknak lassan már nem lesz miről dönteniük. Ha nem így alakult volna a 2019. októberi önkormányzati választás, akkor a Fidesz-kormány nem is nyúlt volna hozzá a rendszerhez – tette hozzá. 

Nagyon egyenlőtlen tehát a küzdelem, az ellenzéknek nincs elég embere és pénze, Dávid és Góliát áll szemben egymással, ezért a kérdés az, hogy Dávid mennyire lesz "rafkós", és lesz-e elég ereje, hite, türelme – nyilatkozta Gémesi György.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Gémesi György/Facebook

Reggeli gyors/Reggeli személy/Interjú Gémesi Györggyel
2020. május 21., csütörtök 09:10
Műsorvezető: Lampé Ágnes