„Támogassa
Megbeszéljük...

Holoda: A háztartások felére vonatkozhat a piaci ár

15/07/2022 18:04

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A rendszerváltás óta nem fordult elő olyan, hogy piaci áron kellett energiát venniük a háztartásoknak – véli Holoda Attila. Az energetikai szakértő szerint ha fogyasztási pontokon mért átlagérték alapján határozzák meg azt a fogyasztási határt, amely fölött már a piaci árat kell fizetni, a pontokra kötött, időszakosan fogyasztó ingatlanok, albérletek és Airbnb-szállások leszorítják az átlagot. Becslése szerint így a háztartások legalább fele csúszhat ki a rezsicsökkentett kategóriából.

2022. július 15. Megbeszéljük - részlet 22.07.15. Holoda Attila
14:51
00:00

"A rezsiszabályok átalakításával kapcsolatos bejelentések hatására nemcsak a kormány, de mindenki más is aggódva kapkod" – mondta a Megbeszéljükben Holoda Attila. Az energetikai szakértő szerint a Fidesz felkészületlenül és felelőtlenül "dobta be a rezsicsökkentés változtatásáról szóló bejelentést". A szakember szerint Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos egész egyszerűen felszorozta a korábbi értékeket egy bizonyos százalékkal. Ennél többet azonban nem árultak el.

Hangsúlyozta, hogy nem a háztartások átlagfogyasztásáról, hanem fogyasztási pontonként mért átlagértékekről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A fogyasztási pontokora azonban olyan ingatlanok is becsatlakoznak, amelyeket csak időszakosan használnak, például albérletek és Airbnb-szállások. Ezek fogyasztása érthetően sokkal kisebb, ezért a ponton mért átlagot leszorítják. Ha ez így van, akkor Holoda becslése alapján a háztartások legkevesebb felére vonatkozni fog a piaci ár.

Hozzátette, "a rendszerváltás óta nem fordult elő olyan, hogy szabadpiaci áron kellett energiát venniük" a háztartásoknak. Mindig tömbösített hatósági árat határoztak meg.

A 2013. évi CLXXXVIII., az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény határozza meg, hogy a számlán mit kell feltüntetniük a szolgáltatóknak a nem rezsicsökkentett összegnél. Ez közművek szerint változik, de a 2012-es/2013-as rezsicsökkentés előtti árak és a rezsicsökkentett árak közötti különbséget jelenti.

A rezsicsökkentést azért is csalásnak tartja, mert a számlákon a 2012. december 31-ei szabadpiaci árat, és az ehhez képest rezsicsökkentett árat is fel kell tüntetni. Azonban a piaci ár – ellentétben a hatóságilag meghatározott árakkal – nem maradt a 2012 december 31-ei értéken. Ha pedig szabad piaci ár alakulását nézzük, volt olyan is, hogy a "rezsicsökkentett árral többet fizettünk, mint amennyibe az energia a szabadpiacon került".

Holoda kitért arra, hogy a rezsibe beletartozik az energiaár mellett a rendszerhasználati díj is, amelyet éppen 2022 nyarán emeltek meg, így az eddigi kiegyenlített értékekhez képest valamelyest meg is haladta az energiaárat. Ezzel kapcsolatban a szakértő megjegyezte, nem véletlen a váratlan emelés, NER-hez közeli válallkozók szerezték meg bizonyos hálózatok és egyéb rendszerek működtetését. Megjegyezte, olyan figurák is jelentős szereplőkké léptek elő, akiknek korábban semmilyen, az ágazatban szerzett tapasztalata nem volt. Mint Mészáros Lőrinc, akinek érdekeltségébe, az Opusba betagozódott a 34 ezer kilométer hosszú hálózatot üzemeltető, Magyarország területének közel felét kiszolgáló Tigáz Zrt. és a Titász is.

A magyar energetikai infrastruktúra tulajdonosait és érdekeltségeiket a Válasz Online gyűjtötte össze.

Holoda azon élcelődött, hogy a kormány állítása, mely szerint "Európában továbbra is Magyarországon a legolcsóbb az áram és a gáz ára" akár igaz is lehet, hiszen annyit romlott a forint, hogy euró értéken számítva valóban a legolcsóbbnak tekinthető.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Holoda Attilával
2022.07.15., péntek 16:45
Riporter: Bolgár György