„Támogassa
Reggeli gyors

Elemző: Számolnunk kell azzal, hogy nem lesz elég áram, se gáz

14/07/2022 11:06

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nagyon is elképzelhetőnek tartja Török Zoltán, hogy az energiaellátás akadályokba ütközik a közeljövőben. A Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint például a fűtéskorszerűsítés elégtelen állapota Magyarországon tarthatatlanná tette az általános rezsicsökkentést.

2022. július 14. Reggeli gyors - részlet 22.07.14. Török Zoltán
08:24
00:00

"Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy energia szűkében leszünk télen" – mondta Török Zoltán. A Raiffeisen Bank vezető elemzője a Reggeli gyorsban segített megérteni, mit jelent a kormány az energia-veszélyhelyzettel kapcsolatos bejelentése, amely szerint a rezsicsökkentést legalábbis részben felszámolják.

Hangsúlyozta azonban, hogy most még nem biztos bekövetkezik ez, de minden folyamat erre tendál. Első sorban természetesen az orosz-ukrán háború elhúzódását emelte ki, amely belátható időn belül valószínűleg nem fejeződik be. A háború miatt midkét oldalon életbe léptetett szankciók azután is akadályozhatják a gázszállítást, ha a háború véget ér. "Dönthet úgy Oroszország, hogy a háború végeztével sem indítja újra a gázt" – tette hozzá.

"Számolnunk kell azzal, hogy nem lesz elég áram, nem lesz elég gáz" – foglalta össze.

Kimelte azt is, hogy Magyarországon a fűtéskorszerűsítés nem, vagy nem megfelelő formában terjedt el, a lakóépületek szigetelése közel sem tökéletese, amely részét képezi energiapazarlásnak. Nemcsak háztartásokban jelentkezik ez a probléma, oktatási, és egészségügyi intézmények szigetelése is hasonló.

Hozzátette, az üzemanyag hatósági ára sem tartható fent a végtelenségig, mert az egyre emelkedő piaci árak mellett az ársapka kényszere alatt működő kutak, és az iparág többi szereplője egyre nagyobb veszteséget termelnek.

A rezsicsökkentés átláthatatlan, és napjaink kedvezőtlen gazdasági mutatói mellett tarthatatlanná vált.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Török Zoltánnal
2022.07.14., csütörtök 8:15
Riporter: Mérő Vera