„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hiller: Kulturális költésnek számítja a kormány a várbeli építkezést is

14/12/2019 17:59

| Szerző: Klubrádió

A kormány szeret a kulturális költésekkel dicsekedni, de valójában ezek között elég sok az építkezés (például a Várban vagy a Ligetben). Hiller István volt miniszter szerint messze nincs még vége a térfoglalásnak.

2019. december 13. Megbeszéljük / részlet, Hiller István (19.12.13.)
10:20
00:00

A kormányzat elkezdte széles körben terjeszteni, hogy Magyarország költi a legtöbbet kultúrára (Fekete Péter államtitkár szerint az előadóművészeti szférára) az Európai Unióban. Hiller István volt oktatási és kulturális minisztert kérdeztük.

Szerinte ezek az elfogadott kulturális törvény propagandaszónoklatai, megpróbálják alátámasztani a színházi autonómia ellen tett lépést, amelyet 50 óra alatt vittek véghez, ugyanis ennyi idő telt el a beterjesztése és elfogadása között. Mindez jól bizonyítja, hogy nagyon gyorsan akarták lezavarni, kivételes eljárásban tárgyalták, minél kevesebb ellenállással próbálták átnyomni – az MSZP-s politikus szerint szerencsére ez nem sikerült. De senki ne higgye, hogy ezzel a törvénnyel véget ért az állami beavatkozás a művészeti életbe, szerinte jövőre folytatják a térfoglalást.

Hiller István azt mondta: a magyar költségvetésben nincs külön kulturális tétel, sok helyen szerepelnek ilyen kiadások. De ami még fontosabb: beleszámolják a nagyberuházásokat, amelyek nem folyamatosan, hanem a beruházás idejére növelik a kulturális költségvetést. Ilyenek a várbeli építkezések és a Liget projekt már elkészült épületei. Ezek nyilvánvalóan nem a színházak vagy a levéltárak lehetőségeit javítják.

Ez a kormány szükséges rossznak tekinti az önkormányzatiságot, így nem véletlen, hogy ez a törvény az önkormányzati választás után került napirendre ilyen sebességgel, még ebben az évben – vélekedett Hiller István. Aki szerint a kormány mindig elmegy a falig, teszteli, hogy mennyire kemény az ellenállás, és hogy mit lehet megtenni. Volt egy előzetes változata a törvénynek, amelyet később elbagatellizáltak, de olyan nincs, hogy „egy minisztériumban az üres papírra véletlenül ráhulljanak betűk”, ezt valaki megírta és az abban foglaltak a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetéséről vagy a független színházak támogatásának elvételéről egyértelmű szándékot jeleznek. Ezért szerinte nagyon is volt értelme több tízezer ember aláírásának, tüntetésének, véleménynyilvánításának.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Megbeszéljük...
2019. december 13., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György