„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fürjes Balázs: „Nem kinek a micsodája hosszabb-játék volt”

12/12/2019 20:56

| Szerző: Klubrádió

Fürjes Balázs államtitkár szerint a közfejlesztések tanácsában több dologgal értettek egyet a fővárossal, mint nem. Lesz atlétikai vb és városrehabilitáció Dél-Pesten, a Ligetnél nem értenek egyet, a szuperkórháznál viszont februárra meglehet a megállapodás.

2019. december 12. Megbeszéljük / részlet, Fürjes Balázs (19.12.12.)
13:51
00:00

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának üléséről kérdeztük Fürjes Balázst, a budapesti és az agglomerációbeli fejlesztésekért felelős államtitkárt. Azt mondta, jó hír, hogy nem egy „kinek a micsodája hosszabb-játék” volt, nem azt méregették, hogy a kormánynak vagy a fővárosnak van-e igaza, hanem jó hangulatú, három órás, érdemi párbeszédre került sor. Szerinte több dologban értettek egyet, mint amennyiben nem, több fejlesztést megnyert a város és igazán egyet se veszített el. Kimondtak több igent és „talán nem hangzott el egyetlen nem se” – tette hozzá.

Hangsúlyozta: igent mondtak az atlétikai világbajnokságra és a ferencvárosi sport-és szabadidőközpontra, amelynek egy része lesz a stadion. Fontos pontja volt a fővárosi közgyűlési november végi határozatának, hogy 5 év alatt 50 milliárdot fordítsanak a járóbeteg-ellátásra, ezzel szerinte olyasmit kért a főváros, ami amúgy is van; biztos, hogy az év végéig megszületik erről a kormányhatározat.

Volt még, amiben szintén egyetértettek: a dél-budapesti barnamezős beruházásban, amely szerinte „a legnagyobb városfejlesztés Budapesten az elmúlt száz évben”, és „a valaha volt legzöldebb fejlesztés” a városban. Elhanyagolt terület újul meg 150-200 hektáron, ennek része a ferencvárosi szabadidőpark, a diákváros kollégiumokkal és az észak-csepeli közpark.

Kihirdették a Budapest Déli Városkapu tervpályázat eredmén
 
Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke beszél a Budapest Déli Városkapu nemzetközi tervpályázat eredményhirdetésén a Budapesti Városháza dísztermében 2018. december 19-én. Fotó: MTI
 


A szuperkórház-ügyre is kitértünk: Fürjes Balázs közölte, nem ellenzi a tervet a főváros, de alternatív helyszínjavaslatot tett nem messze attól telektől, amelyet a kormány korábban megvásárolt. Ez szerinte olyan fontos ügy, hogy nem éri meg nem rászánni még némi időt. Erre nyitottak voltak, a két hónap múlva következő ülésen pontot tesznek az ügy végére, addig áttekintik az egyes helyszínlehetőségeket. Úgy látja, nincs kórházstop a főváros részéről.

A Fővárosi Közgyűlés nem akarja a Nemzeti Galériát, az Innováció házát és a színházat a Városligetbe. Ezzel a fővárosi döntéssel nem értettek egyet, de kénytelenek alkalmazkodni, arról most is biztosították a főpolgármestert, hogy (amint a miniszterelnök ezt már kijelentette) ha nincs támogatottsága, akkor nem valósul meg. Hosszas előkészítő munka alapján arról győződtek meg, hogy ott legyenek a Ligetben ezek az épületek, ezért más helyszínben egyelőre nem gondolkodnak.

„Ahogy Tarlós István idején sem valósítottunk meg olyan fővárosi fejlesztést, amelynek nem volt egyértelmű támogatottsága”, úgy, mivel most megakadt ez a projekt, azok az elemek, amelyek nem kezdtek el épülni, nem is fognak – közölte az államtitkár. (Tarlós István egyébként 2010-es programjában a Nyugati pályaudvar melletti ipari területre javasolta a múzeumi negyedet, és eleinte neki sem tetszett a dolog indulása, sőt, azt is mondta, nem szereti a toronyházakat, később mégis ott volt a MOL-felhőkarcoló alapkőletételénél – a szerk.). Nem döntötték el, hogy mi lenne a Nemzeti Galéria várbeli épületével, ha mégis megépülne a Városligetben.

Arról is beszélt Fürjes Balázs, hogy állatkert melletti biodóm tisztán fővárosi beruházás, de két lépésben 62 milliárdot biztosított rá a kormány. Újra meg újra azzal szembesülnek, hogy nincs rá elég pénz. Itt kérdéseket tudtak feltenni a fővárosnak, hogy miért alakult ez így, biztos-e, hogy több pénz már nem fog hiányozni, és milyen intézkedéseket tesz a főváros a hiány csökkentésére.

Ugyanerről az ülésről kérdeztük Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettest is, aki szintén sikerként könyvelte el a történteket a vitás ügyek ellenére, azt a cikkünket IDE kattintva olvashatják.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI

Megbeszéljük...
2019. december 12., csütörtök 17:40
Műsorvezető: Bolgár György