„Támogassa
A lényeg

Gulyás: A háborúért csak Oroszország felelős, de az ukrán elnök felelőtlenül nyilatkozott

16/11/2022 15:13

| Szerző: Klubrádió

Kormányinfót tartottak a lengyelországi rakétaincidens másnapján. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a háborúért csak Oroszország a felelős, a lengyel területre becsapódó rakéta miatt viszont csak közvetetten felelős Moszkva. Hozzátette: az ukrán elnök felelőtlen nyilatkozatot tett, amikor az oroszokat okolta.

„A jó hír az, hogy 14 órakor újraindult a Barátság kőolajvezeték, úgy tűnik, hogy az újraindulást követően néhány napon belül helyreáll az eredeti kapacitás” – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely.

Beszélt a kedden Lengyelországban becsapódó rakétákról is: az ő ismereteik szerint egy ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be. (A NATO-főtitkár azt mondta,  „valószínűleg” egy ukrán légvédelmi rakétát lőttek ki egy orosz rakéta ellen, akkor történhetett a robbanás.) „Azok az órák, amikor sokan támadást feltételeztek, erősítik annak fontosságát, hogy mihamarabb tűzszünet legyen” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az ukrán elnök nem felelősségteljesen beszélt

A háborúért csak Oroszország a felelős – mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy egyetért-e a NATO-főtitkár véleményével, miszerint Oroszországé a felelősség. Gulyás szerint az oroszok közvetett felelőssége is megállapítható a lengyel területre becsapódó rakéta miatt, hiszen az a háború hozadéka. De ha valóban ukrán rakéta miatt halt meg két lengyel, abban az ukránoknak is van felelőssége. És hozzátette még, hogy az ukrán elnök - szemben számos politikussal - felelőtlen nyilatkozatot tett, amikor az oroszokat okolta.

Lesz ukrajnai látogatás a kormánytól

Lesz ukrajnai kormánylátogatást, de hogy mikor és ki utazik, azt biztonsági okokból nem árulta el Gulyás. Minden külföldi ország utólag kommunikál egy ukrajnai látogatásról, mondta az RTL kérdésére.

"Heteken belül meglesz a megállapodás az EU-val"

Gulyás szerint. De a megállapodás akkor biztos, ha a tinta megszáradt a papíron ("tudjuk, hogy EU-ban ma kik és hol dolgoznak, milyen céllal"), mindenesetre jó esély van erre napokon, hetekben belül. Megismételte a kormány álláspontját: a várt pénz nem ajándék, hanem jár. A magyar GDP 1,4 százalékáról van szó, nem kevés, de azért van pénz fejlesztésre enélkül is. Egy másik kérdésre hozzátette: nincs ok arra, hogy ne kapja meg az ország a pénzek 100 százalékát. Legalábbis úgy látja, jogilag megalapozottan egyetlen fillért se vehetnek el.

"A kormány nem szól bele a KESMA-lapok működésébe"

A 444 arra kérdezett rá, hogy miközben az Orbán Viktor által nemzetstratégiainak minősített ügylettel egy helyre csoportosított KESMA-lapokban oroszpárti szövegeket nyomnak, a külügyminiszter mégis kikérte magának, hogy ők az orosz narratívát erősítenék. Gulyás szerint a kettőnek nincs köze egymáshoz, mert csak a működésük nemzetstratégiai, de ezek lapok, nincs hozzájuk köze a kormánynak, nincs elvi és tartalmi befolyásolási lehetőségük. Tehát azt állítja, hogy nem szólnak bele a tartalomba, és semmilyen újsággal erről nem egyeztetnek.  Gulyás szerint vannak olyan cikkek a magyar sajtóban, amik valóban oroszpárti narratívát visznek, de ez az újságírói szabadság része. A miniszter nem érez felelősséget abban, hogy az oroszpárti narratíva terjed a sajtóban? – kérdezett rá még egyszer a 444, és a válasz alapján Gulyás nem látja ezt problémának. "Ha valaki azt írja, hogy Ukrajna megtámadta Oroszországot, az hülyeségeket ír" – közölte Gulyás. Későbbi kérdésre a miniszter arról is beszélt, hogy ugyan nem elégedett a magyarországi sajtóviszonyokkal, de szerinte szabadabb és sokszínűbb az itten sajtó, mint Európa sok más országában, ugyanakkor durva a hangneme.

Nem tartanak élelmiszerhiánytól

A kormány nem tart attól, hogy országosan ne lenne elég krumpli és tojás a hatósági ár bevezetése miatt, és mivel minden boltra vonatkozik a szabály, föl sem merül, hogy diszkriminatív lenne. Gulyás szerint a jelenlegi helyzetben a visszafogottság mindenkire érvényes.

"Bevált az árstop"

Gulyás szerint bevált az egy éve bevezetett benzinárstop, mivel a családoknak akartak segíteni. Komoly siker, hogy egész Európában a magyar családok tankolnak a legolcsóbban, és ez az inflációt is csökkentette. Ahol szükséges volt, ott már kivezették az ársapkát.

Sok sikert kívánt Trumpnak

Donald Trump volt amerikai elnök 2024-es újraindulásáról pedig azt mondta: „Sok sikert kívánunk neki!” Trump magyar idő szerint szerda hajnalban jelentette be, hogy 2024-ben visszatérne a Fehér Házba, és ismét elindul az elnökségért.

Leszerencsétlenezte Cseh Katalint

A kormánypárti Origo kérdezte Gulyást Cseh Katalin momentumos EP-képviselő posztjáról, amelyben orosz rakétákról írt (kedd este az AP amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva ezt írta, ez jelent meg a mértékadó nyugati sajtóban, így a BBC-n és a CNN-en is – a szerk.) Gulyás úgy fogalmazott, hogy Cseh Katalin következmények nélkül beszélt hülyeségeket, de ez az Európai Parlament működésébe belefér, ezért megvédi „szerencsétlent”.

Nem méltányos a hathavi jutalom

fóti polgármester 6 milliós jutalmáról Gulyás azt mondta, hogy nem tartja méltányosnak. Szerinte nem helyes hathavi jutalmat felvenni, és nem érti, hogyan merülhetett fel komolyan egy ilyen előterjesztés.

Továbbra is kell a Vodafone

Folyamatban van a cég átvilágítása, ez módosíthatja az árat, hónapokig eltarthat ez a folyamat, válaszolta Gulyás a Telex kérdésére. Azzal kapcsolatban, hogy jó ötletnek tartja-e a kormány egy veszteséges vállalat felvásárlását a nehéz gazdasági helyzetben, úgy reagált: a kormány véleménye nem változott ez ügyben.

SZÉP-kártya, turizmus, akcióterv

A szerdai kormányülésen turisztikai akciótervet fogadott el a kormány. Kormánytámogatásra van szükség, hogy az energiaválság ellenére is nyitva tudjanak lenni az éttermek, szállodák, vendéglők, mondta Gulyás. Tavalyhoz képest 34 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, ami alig marad el a Covid előtti utolsó évtől. 2021-hez képest idén 45 százalékkal nőtt a vendéglátás árbevétele, de az energiaválság miatt ez az ágazat is nehéz helyzetbe került.

Változnak a Szép-kártyára vonatkozó szabályok: eltörlik a füleket, az összegeket egyben lehet majd felhasználni, céltól függetlenül. A turizmusfejlesztési hozzájárulást is felfüggesztik 2022. október 1-je és 2023. március 31-e között, a már befizetett összeg visszaigényelhető lesz. Egy évvel meghosszabbítják a kötelező szállásértékelési rendszer bevezetésének határidejét.

Szóba került még, hogy egyeztetnek arról, hogy főváros mikor kapja meg, ha egyáltalán megkapja a 10,2 milliárdos egészségügyi kormánytámogatást. Ezt az összeget tavaly megkapta a fővárosi önkormányzat. A miniszter szerint Kovács Zoltán államtitkár nem a diáktüntetőknek üzent, amikor arról írt a tüntetés napján a közösségi oldalán, hogy "tűrünk, amikor kell és visszaütünk, amikor lehet".

(forrás: Telex, 444, kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)