„Támogassa
Reggeli gyors

Független híroldalt indítana az amerikai kormány

7/11/2022 09:05

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Szijjártó megkésve reagált Putyinra és nem tartja korrektnek. A trumpista Breibart szerint a magyar belügyekbe való amerikai beavatkozással ér fel, hogy az amerikai kormány független hírportált finanszírozna Magyarországon. Mit csinál a Magyar Nemzeti Bank? Nemzetközi lapszemle.

 

2022. november 07. Lapszemle 20221107/Csernyánszky
05:30
00:00

Az amerikai National Interest folyóirat Putyint elemző legutóbbi cikkét hatalmas Orbán fotóval illusztrálták. Ő az, aki jól illusztrálja azt a keresztény nacionalizmust, amit Putyin is hirdet, és Putyin jó barátjának nevezik. Egy olyan politikusnak, aki rusnya kinövés, bibircsók az EU liberális, demokratikus testén. Az orosz elnök a legutóbbi beszédében is igyekezett megosztani a Nyugatot – írja Paul R. Pillar, aki 28 éven át dolgozott az amerikai hírszerzés különféle területein.

Oroszország  - Egyesült Államok - Biden
 
Moszkva, 2011. március 10. Vlagyimir PUTYIN orosz kormányfő (j) üdvözli Joe BIDEN amerikai alelnököt Moszkvában. Biden három országot érintő útja második állomására érkezett Oroszországba háromnapos látogatásra. (MTI/EPA/Makszim Sipe
 
Biden Putyin
Fotó: MAXIM SHIPENKOV
 

 

A másik probléma Putyinnal, hogy saját magát, hazáját is a Nyugat egyik felével azonosítja, mert azt állítja, hogy ő is a keresztény ideológiát és értékrendet vallók közé tartozik, ami szemben áll a neoliberális elittel. Becsatolja ehhez az egyház szentségét és fennhatóságát is a maga igazolására.  Trump ugyanezt teszi Amerikában azóta, hogy kijelentette, ő nacionalista, de az ország másik fele ezt egyértelműen a fehérek felsőbbrendűségét hirdető nacionalizmussal azonosította.

A Biden-kormányzat a Soros- és Rockefeller Alapítvány támogatásával Internews ellenzéki portált kíván indítani Magyarországon, ezzel igyekezve visszaverni a jogtalannak ítélt, a magyar kormány részéről indított amerikaellenes támadásokat. Kiderült, még a Szilícium völgyi tech-óriások egyike-másika is részt vesz a projektben, a Facebook is a Google is a támogatók között van.

A trumpista Breibart szerint ez a magyar belügyekbe való amerikai beavatkozással ér fel. Európai konzervatívoktól származó információkra hivatkozva azt írja, hogy az amerikaiak 2017-től megpróbálták támogatni az ellenzéki médiát, de a projektet Trump lefújta, az elmúlt egy évben pedig a két ország közti viszony igencsak feszült és megkeseredett lett.

A Breibart szerint az amerikai nagykövetség közösségi médiás beszólásai a magyar kormánynak a Hszi Chin-ping farkasharcosainak a módszereivel egyezik, hogy a követségek nyilvános posztokban támadják az adott ország kormányát.

Nem kis időhúzás után, az azonnali román és lengyel reagálást követően jól megkésve reagált Szijjártó Péter Putyinnak arra az állítására, hogy számos országnak, köztük Magyarországnak is lehetnének területi követelései, miután a háború lezárását követően Sztálin jelentős területeket csatolt el tőlük. A magyar külügyminiszter reakcióját szinte azonnal lehozta vasárnap az Ukrinfo, az ukrán portál, miszerint az orosz elnök állítása nem tekinthető korrektnek, illetve, hogy Szijjártóék nem tartják helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat. Az ilyen nyilatkozatok helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség – nyilatkozta.

A cikk a román külügyminisztert is idézi, aki szerint Oroszország súlyosan megsérti azokat a nemzetközi törvényeket, amelyek kimondták Ukrajna területi integritását.

A nemzetközi pénzpiacok felkapták fejüket arra a legújabb törvénytervezetre, ami szerint az eddigi 8 nap helyett a kormány megengedné a Magyar Nemzeti Banknak, hogy veszteségeit 5 év alatt írhassa le – írja a US World and News Report. A magyar költségvetés óriási deficitet halmozott fel az április választások előtti osztogatások miatt, amit súlyosbítanak a növekvő energiaárak, illetve az újabb drága oroszországi gázvásárlások. Eközben viszont továbbra is érvényben van az a törvény, amely szerint az MNB-nek nyeresége 50%-át át kell a kormánynak átutalnia.