„Támogassa
Megbeszéljük...

Dull Szabolcs: A templomnál se tudhattuk meg, mit gondol Orbán Matolcsy kijelentéseiről

14/12/2022 18:57

| Szerző: Klubrádió

A napokban egy katolikus templom előtt próbálta meginterjúvolni a miniszterelnököt a Telex, és emlékezetes elutasító választ kapott. Így aztán azt sem tudhattuk meg, hogy mi Orbán Viktor álláspontja Matolcsy György jegybankelnök kijelentéséről, amely szerint a gazdaság válságközeli helyzetben van – mondta el Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője a Megbeszéljük adásában. Szerinte a templom ebben a helyzetben mellékes körülmény volt, a közérdekű információkra akartak rákérdezni.

2022. december 14. Megbeszéljük-részlet/ interjú, Dull Szabolcs - 2022. 12. 14.
12:06
00:00

A hírportál két egymás utáni napon próbálta megszólaltatni Orbán Viktort, mikor az adventi miséről távozott, de emlékezetesen először úgy reagált a szituációra, hogy azt mondta a Telex riporterének: „ember, most jöttem ki a templomból”; a második alkalommal pedig már a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan próbálta elhárítani a kérdéseket.

Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője a Megbeszéljük című műsorban hangsúlyozta, önmagában sokatmondó, hogy olvasói tipp alapján tudták, hol lehet majd megtalálni a miniszterelnököt: nincs rendes tájékoztatás arról, hogy mikor merre jár és mit csinál. Ez a legutóbbi választási kampányban sem volt másképp.

Bolgár György műsorvezető felvetette, hogy már annak is hírértéke van, hogy a miniszterelnök ilyen buzgón jár a hajnali misékre, eddig ugyanis ezt nem tudtuk és Magyarországon ez ritkaság. Ráadásul köztudottan református. Dull szerint persze minden, az ország vezetőivel kapcsolatos információ érdekes, de nem ezért ment a stáb a helyszínre, úgy érezték, hogy nem ezek a közérdekű információk. A templom ebben a helyzetben mellékes körülmény volt.

„Ne menjünk el szó nélkül dolgok mellett” – mondta Dull. Múlt hétfőn Matolcsy György jegybankelnök arról beszélt, hogy a gazdaság válságközeli helyzetben van és még mindig nem tudjuk, hogy mi a miniszterelnök álláspontja erről. Nem tudnak a kérdéseikre válaszokat kapni, mert egyre szűkülnek azok a nyilvános terek, ahol szóba lehet állni a politikusokkal vagy magával a miniszterelnökkel – hangsúlyozta.

A felvetésre, hogy mennyire számítottak arra, hogy Orbán Viktor nyilatkozik a portál riporterének, Dull úgy reagált, „ha nem kérdezünk, akkor válaszokat sem remélhetünk”, nem lamentálhatunk eleve azon, hogy milyen esélyeink vannak egy-egy helyzetben.

Látható stratégia, hogy a miniszterelnök nem ad interjút a szabad sajtónak. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többször el is mondta a kormányinfókon: nem gondolják, hogy ez kötelessége lenne Orbánnak. Illetve gyakori hivatkozási alap, hogy a miniszterelnök minden héten ad interjút a Kossuth Rádiónak, csakhogy ott nem kerülnek szóba számára kínos kérdések, mint a tanártüntetések vagy például Matolcsy múlt heti mondatai a gazdaságról – mondta el a főszerkesztő.

A miniszterelnök rendszerint válasz nélkül hagyja az interjúkéréseket, Dull szerint ezen nem fog változtatni az, hogy újságírók vagy médiumok hogyan viselkednek. Így a templom előtt forgatott anyagokkal nem kerültek sem közelebb, sem távolabb egy Orbán-interjútól. „A mi létünk azért van, hogy kérdezzünk, kérdezhessünk; így igenis a jövőben is fel fogjuk tenni ezeket a kérdéseket az illetékeseknek, döntéshozóknak, mert kíváncsiak vagyunk a válaszokra”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2022. december 14., szerda 16:45
Műsorvezető: Bolgár György