„Támogassa
A lényeg

Szijjártó Péter mise után földgázvásárlásról egyeztetett Katarban

14/12/2022 17:16

| Szerző: Klubrádió

Földgázról egyeztetett szerdán Szijjártó Péter Dohában: a külügyminiszer a reggeli szentmise után energetikai és külügyi tárgyalásokat folytatott, és olyan megállapodást kötött, amelynek keretében katari földgáz érkezhet Magyarországra. Szijjártó szerint erre azért van szükség, mert az „elhibázott gázársapkák" nem viszik közelebb Európát az energiaválság megoldásához. 

Az egyébként szintén focirajongó külgazdasági és külügyminiszter nem azért ment, mint a főnöke, aki a labdarúgó-világbajnokság elődöntőit és döntőjét nézi meg.

Szijjártó szerdán hajnalban kapucnis pulcsiban szállt le a repülőről Dohában, a minisztérium sajtóosztálya pedig délután közleményben tudatta, hogy máris indulhatnak az MVM és a QatarEnergy közötti tárgyalások katari földgáz vásárlásáról.

Szijjártó szerint, mivel az energiaválság megoldásához a „kifejezetten elhibázott olaj- vagy gázársapka” nem visz közelebb, minél több gázt kell juttatni az európai piacra, így Magyarországra is. A külügyminiszter emlékeztetett, hogy Katar a világ harmadik legnagyobb földgáztartalékával rendelkezik, és "ha kioktató, lenéző, leckéztető stílussal közelítünk a katariakhoz, akkor abból nem lesz kölcsönös előnyökre alapuló együttműködés".

Majd hozzátette, hogy Magyarország és Katar azonos állásponton van az ukrajnai háború kapcsán is, mert mindketten „a béke pártján állnak”.

Ahogy az EU kezd leszakadni az orosz gázról, egyre több európai kormány és vállalat igyekszik alternatív beszállítókat keresni.  A magyar külügyminiszter optimista forgatókönyve szerint is csak 2026-tól lehet reális katari gáz Magyarországra érkezése.