„Támogassa
Megbeszéljük...

Bojár Gábor: Drukkolni kell Magyar Péternek, de maradjanak baloldali és liberális ellenzéki pártok is

8/05/2024 23:06

| Szerző: Klubrádió

Lehet Magyar Péter sok megszólalásával nem egyetérteni, ő se ért egyet több dologgal – mondta Bojár Gábor –, de az a legalapvetőbb kérdés, hogy segít-e a Fidesz szörnyű rendszerét lebontani, és szerinte nehéz vitatni, hogy segít. A vállalkozó azt is hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartja, hogy a parlamentben legyen erős baloldali és liberális párt is.

2024. május 08. Megbeszéljük / részlet, Bojár Gábor (24.05.08.)
20:15
00:00

A Klubrádió stúdiójában járt Bojár Gábor üzletember, vállakozó, a Graphisoft és az Aquincum Institute of Technology alapítója, aki a HVG360-on írt cikket arról, hogy nem kell Magyar Pétert szeretni, nem kell benne bízni, de mindenkinek, aki az Orbán-rendszerrel szemben áll, érdeke, hogy sikeres legyen, ezért drukkolni kell neki.

Azzal kezdte: van egy régi mondás, amely szerint „az ellenségem ellensége a barátom”. Lehet köztünk sok különbség, lehet Magyar Péter sok megszólalásával nem egyetérteni, „én se értek egyet sok mindennel”, mondta, de az a legalapvetőbb kérdés, hogy segít-e ezt a szörnyű rendszert lebontani, és szerinte nehéz vitatni, hogy segít. Látszik, hogy sikerült komoly fejetlenséget okozni a Fideszben, nem működik úgy a kommunikációs gépezetük, ahogy megszokták. Azt mondta: neki mindegy, hogy mi Magyar Péter belső indítéka, az a kérdés, hogy amit csinál, az használ-e, és használ.

Mi lesz, ha a Tisza Párt végül nem a Fideszt bontja le, hanem az ellenzék hagyományos pártjait? – kérdezte műsorvezetőnk. Bojár Gábor hangsúlyozta: nagyon szeretné, ha az ellenzék baloldali és liberális pártjai nem szűnnének meg, nagyon fontosnak tartja, hogy legyenek ilyenek. Magyar viszont arra alkalmasabb, hogy elhozzon szavazókat a nem annyira elkötelezett fideszesek közül, olyanokat, akiknek elegük van a kleptokráciából vagy az Európa-ellenességből. Mint mondta, ő magát is liberálisnak vallja, és nem azt várja, hogy neki tetsszen, amit Magyar mond, mert ha az ő nyelvén beszélne, akkor nem tudna megszólítani Európa-párti konzervatív embereket. Erre pedig az említett baloldali, liberális pártok – a helyzetüknél fogva – nem alkalmasak.

Hozzátette, valószínűleg azok az ellenzéki szavazók pártoltak át Magyar Péterhez, akik nem voltak a baloldali, liberális pártok törzsszavazói, hanem csak kényszerűségből voksoltak rájuk. Hozzátette, ezek a törzsszavazók nincsenek annyian, hogy le tudják váltani a Fidesz rendszerét, ahhoz kellene hárommillió ember. Ezzel együtt úgy véli, maradnak annyian, hogy a parlamentben legyen erős baloldali és liberális párt is.

 
Bojár Gábor vállalkozó, a Graphisoft és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója. Eredeti végzettsége fizikus.
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Jelezte azt is: egy jobboldali, nemzeti alapon álló ember (mint amilyen Magyar Péter is) nem ellenség, legfeljebb az értékrendje hajszálnyira eltér. Az ellenség az, aki szétlopja és önző érdekből Nyugat helyett Kelet felé viszi az országot. Úgy véli: Magyar Péter ezzel nem ért egyet, ő nyugatbarát, és bár lehet, hogy jobboldali és sokaknak nem tetszik a szuverenista álláspontja, az csak látszólag hasonlít Orbán Viktoréra. Ugyanis Orbán nem szuverenista, hanem „az Európai Unió árulója”, aki orosz és kínai érdeket szolgál nagyon sok mindenben, és Magyarról nem hiszi, hogy ezt folytatná.

Műsorvezetőnk megjegyezte, Magyar Péter álláspontja az oroszok Ukrajna ellen indított háborúját illetően is, úgy tűnik, közelebb áll Orbánéhoz. Abban a hipotetikus helyzetben, ha a külpolitikája szinte ugyanolyan lenne, de Magyarországon belül ezt a rendszert le akarná bontani, hogyan értékelné őt, Bojár Gábor azt válaszolta: ezt nem érzi életszerű feltevésnek, mert szerinte „egy demokratikus, konzervatív ember nem tud oroszpárti lenni”. Magyar a legutóbbi, debreceni tüntetésén megkérdezte a résztvevőket, hogy „Kelet vagy Nyugat?”, és a tömeg rávágta, hogy „Nyugat” – fűzte hozzá. Megjegyezte, azért azt szeretné egyszer hallani Magyar Pétertől is, hogy az Unióra úgy tekintsen, mint a szélesebb hazánkra.

A szuverenitás kérdéséről, hatáskörökről lehet vitatkozni, az EU-t lehet kritizálni, de nem lehet a Nyugat ellenségévé válni, orosz és kínai érdekeket szolgálni, a Nyugat árulójává lenni – összegezte.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük
2024. május 8., szerda 16:20
Riporter: Bolgár György