„Támogassa
Megbeszéljük...

Dobrev: Orbáni divat, hogy nem vitatkozunk

8/05/2024 00:29

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mindenkivel leül vitatkozni Dobrev Klára, hiszen nem a politikusok feladata eldönteni, kivel áll szóba, hanem a választók feladata válogatni, a politikusok között. Ezért is reméli, hogy Deutsch Tamás és Magyar Péter is meggondolja magát, és mégis vállalják az európai parlamenti listavezetők vitáját.

2024. május 07. Megbeszéljük - részlet 24.05.08. Dobrev Klára
17:53
00:00

Ötödik vitafelkérését is elfogadta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti listavezetője, amelyet az EP-listavezetőknek szervezett a Blikk. A politikus Facebook-posztban is beszámolt, hogy ezek közül három vitára rajta kívül Deutsch Tamást és Magyar Pétert is meghívták. Ezen az eseményen kívül a Partizán, az RTL, az ATV, valamint Perintfalvi Rita Szabadság körei nevű rendezvényén is beszélni fog.

"Egyelőre nem reagált a másik két meghívott, de nagyon remélem, hogy meggondolják magukat, szerintem politikai vita nélkül nincsen jó politizálás, sem tisztességes választás" – hangoztatta Dobrev, hozzátéve, orbáni divatnak tartja azt a magatartást, ha valaki nem hajlandó vitatkozni ellenfeleivel, és reméli, senki nem követi ezt a divatot. Természetesnek tartja, hogy mindenkivel leül vitatkozni, hiszen nem a politikus, hanem a választók feladata válogatni, kiknek a véleményére, álláspontjára kíváncsi, majd ezek alapján "válogatni a politikusok között".

Megjegyezte, számára nem jelent gondot a felkészülés: "nagy könnyebbség, ha az ember fejében rend van, és pontosan tudja mi az a politika, amit képvisel, és az is ha pontosan ugyanazt mondja, amit 2,3 vagy akár 5 évvel ezelőtt is". Dobrev úgy véli, ugyanazt a politikát képviseli, amelyet a legutóbbi EP-választások idején is. Megjegyezte, bár az "orbáni módi" akkor is dívott a kormánypárt oldalán, az ellenzék oldalán "a vitának volt kultúrája", volt olyan vita, amelyen 6-7 politikus ott állt a színpadon. Ugyanígy a 2022-es választásokat megelőző előválasztáson is vitatkoztak az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek.

A másik két meghívottal, Magyar Péterrel és Deutsch Tamással kapcsolatban megjegyezte, szerinte az Európát érintő politikában, Magyarország és Európa viszonyával és az orosz agresszióval kapcsolatban, ugyanazt gondolják: konzervatív, szuverenistának nevezett, valójában nacionalista álláspontot képviselnek. Így Dobrev vélhetően ugyanazokat az érveket hozná fel Deutschnak, mint Magyarnak. "Erős, egységes Európa nélkül nincsenek erős nemzetállamok. A 21. században csak egy nagyon erős Európa tudja ezt garantálni. A Sargentini-jelentés minden egyes pontja megállja a helyét, a jogállamiság és a demokrácia nemcsak politikai lózungok, hanem nagyon fontos alapértékei Európának és Magyarországnak. És úgy gondolom,  Oroszország igenis agresszor, és ez a háború nem érhet véget Oroszország győzelmével. Itt az ukrán nép védi meg magát, nem valamilyen bonyolult összeesküvés áll az események mögött, hanem egyszerűen Putyin hatalmi mámora, ami a magyar biztonságot is veszélyezteti" – foglalta össze. Hozzátette, reméli, Deutsch és Magyar is hajlandó lesz végül vitatkozni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Dobrev Klárával
2024.05.07., kedd 16:45
Riporter: Bolgár György