„Támogassa
Reggeli gyors

Bloomberg: három év alatt harmadával csökkent a német befektetések értéke

6/05/2024 09:32

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az orbáni politika egyre inkább elűzi a német befektetőket, Nagy Márton a kínai elnök látogatása előtt a kapcsolatok továbbfejlesztéséről beszélt, Magyar Péter a "Fidesz legerősebb bástyájában" tartott tüntetését követte a világsajtó is. Lapszemle.

2024. május 06. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2024.05.06.
06:02
00:00
Általában egy-két nap, mire a magyar hírek megérkeznek a nemzetközi sajtóba, de korántsem ez a helyzet, ha Magyar Péterről van szó. Debreceni kampány nagygyűlését szinte azonnal hozta minden mérvadó külföldi portál, Amerikában is nagy figyelmet szentelnek neki. A Voice of America például azokat a gondolatokat idézte, hogyan képzeli az újdonsült politikus a korrupció felszámolását és ennek nyomán a magasabb életszínvonal megteremtését. Magyar az ellenzéket is emlegette, amely évek óta azt mondja, nem lehet vidéken meggyőzni az embereket. Most ő ennek az ellenkezőjét mutatta be nemcsak a Fidesz legerősebb bástyájának tartott városban, de az elmúlt hetek vidékjárása során is. A lapnak nyilatkozó hölgy azért találja Magyart hitelesnek, mert a Fidesz legbelső köréből érkezett.

A német Der Standard is Magyar korrupcióellenes jelszavait emelte ki és megemlítette az éj leple alatt kiszórt Kósa Lajos nevével fémjelzett Magyart lejárató plakátokat is. Idézik, hogy Magyar szerint az ország Orbán családi részvénytársasága. Illetve az írás kiemeli az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos álláspontját is. Miután Orbánék háborúpártinak titulálták őt is, ezért szükségét érezte, hogy elmondja, a TISZA a béke pártján áll, és a béketárgyalások mielőbbi megkezdését szorgalmazza.

 
Magyar Péter egy korábbi tüntetésen l Facebook
 
 

Kína növekvő európai befolyását szeretné büszkén demonstrálni a vasárnap Párizsban kezdődött, Szerbiában folytatódó és Magyarországgal záruló elnöki körvizittel – írja a New York Times. A Fehér Ház úgy tekint erre a törekvésre, mint amely igyekszik megosztani a nyugati szövetségeseket és ellenségeskedést szít. Hszi Csin-ping egyébként nem véletlenül időzítette szerb útját május 7-re, merthogy a jugoszláv háborúban 25 éve ezen a napon találta el a NATO bombája a belgrádi kínai nagykövetség épületét. Erre szeretné emlékeztetni az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét. Ursula Von der Leyen egyébként csatlakozik a francia-kínai tárgyalásokhoz, s feltehetően Ukrajna is téma lesz. Többek között az lehet a cél, hogy meggyőzzék a kínai elnököt, hogy az ország vegyen részt a június közepén Svájcban tervezett nemzetközi békekonferencián.

Miután a tavaly 10. évfordulóját ünnepelő  Egy övezet, egy út kezdeményezés új lendületet kapott, Magyarország várakozással tekint a kínai kapcsolatok továbbfejlesztésére – mondta ezt Nagy Márton, a Xinhua központi kínai hírügynökségnek adott interjúban – közvetlenül a kínai elnök magyarországi látogatása előtt. Felmondta a nemzetgazdasági miniszter az ismert szólamokat, hogy ez a kapcsolat azért is jó a két ország között, mert a kölcsönös bizalomra és tiszteletre épül. Így lett Magyarország Kína európai banki központja, hisz a '80-as évek óta jelenlévő Bank of China – amely a Közép és Kelet-európai központját is ide helyezte – mellett egyre több kínai pénzintézet nyitna irodát nálunk. A miniszter dicsérte Kína stratégiai építkezését, jó választásnak tartva az elektromos autógyártás európai fellegvárának kiépítését Magyarországon. S aggályát fejezte ki, hogy Brüsszel vizsgálatot indított Kína ellen az uniós szubvenciós normák lehetséges megsértése miatt. Félő ugyanis, hogy extra tarifákat vet majd ki a kínai elektromos autókra – mondta, ami nyilvánvalóan jelentősen rontaná a magyar profitrátát is, utalt itt az írás a gyorsan terjeszkedő kínai autó és akkumulátorgyártásra. S amikor a Belgrád Budapest vasútépítésről nyilatkozott, a tetemes költségeket nem hozta szóba. A Nagy Márton által felsorolt együttműködési területek közül kiemelném a tőkebefektetéseket, a zöldenergia, a mesterséges intelligencia és a logisztikai fejlesztéseket.

Orbán Viktor Kínában
 
Orbán Viktor miniszterelnök az Egy övezet, egy út kezdeményezés második nemzetközi fórumának kerekasztal-beszélgetésére érkezik Pekingben 2019. április 27-én.
 
l MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ismét egyeztetett az ukrán elnök kabinetfőnökével, Andrij Jermakkal – olvashattuk az Interfax ukrán kiadásában. Részleteket nem tudhattunk meg a szűkszavú közleményből, csupán annyit, hogy az ukrán-magyar konfliktusok elsimításának előremutató jele, hogy nem először tárgyalnak az együttműködés lehetőségeiről.

Hosszú múltra tekintenek vissza a német-magyar üzleti kapcsolatok, azonban az utóbbi években változott az orbáni politika, amely egyre inkább elűzi, semmint megtartaná a külföldi befektetőket. Az adópolitika, a jogi szabályozás megkeseríti és elijeszti a német befektetőket – írja a Bloomberg amerikai üzleti portál, miután erről beszélt a berlini Német Keleti Üzleti Társaság alelnöke. Az utóbbi 3 évben harmadával csökkent a német befektetések aránya, hanyatlásnak indult a magyar gazdaság és az új sztárpolitikus népszerűsége látványosan nő a júniusi választások előtt. Talán nem ez a legjobb alkalom Orbán számára, hogy elidegenítse a külföldi vállalkozásokat – írja a lap.

Végül, de nem utolsósorban egy szintén fontos eseményről, az Élet Menete nemzetközi visszhangjáról szólnék: a 89 éves Köves Péter, aki holokauszt túlélőként elől haladt, azt nyilatkozta a The Times of Israelnek, hogy az október 7-i Hamász támadás után felfoghatatlan számára a sok helyen érzékelhető antiszemitizmus. Gázának haladéktalanul át kellene adnia a túszokat Izrael számára.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Mercedes CLA Shooting összeszerelése a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2015. március 25-én. Fotó: MTI/ Ujvári Sándor