„Klubrádió
Reggeli gyors

Az MSZP kispesti botrányát sem hagynák annyiban

9/10/2019 12:37

| Szerző: Klubrádió

A Transparency International Magyarország feljelentést tett a kispesti MSZP-s polgármester, Gajda Péter köreit érintő ügyben, egyrészt azért, hogy ha történt korrupció, azt vizsgálják ki a hatóságok, másrészt a felvételek valódiságának ellenőrzése miatt.

2019. október 09. Reggeli gyors / részlet, Ligeti Miklós, Transparency (19.10.09.)
07:47
00:00

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint magyar politikai kultúra hiányáról sokat elárul, hogy van egy csomó felvétel, az egri fideszes botrány, a kispesti ügy, Karácsony Gergely megbeszélései és Borkai Zsolt jachtos fotói, videói, tehát a politikai élet látható és nem látható szereplői nem nagyon bíznak egymásban.

Kérdés, hogy mit lehet kezdeni ezekkel és mennyire hitelesek. Ők eddig a kispesti, korrupciósnak gondolt szál ügyében tettek feljelentést, de még azok a mondatok, amelyek szerint 100 millió forintot kell lehúzni egy évben, 8-10 lakást kellene kiadni, hogy megkeresse az említett összeget az illető, nem elég konkrétak ahhoz, hogy azt lehessen állítani: hűtlen kezelés vagy hivatali vesztegetés történt.

A kispesti ügyben az a leginkább nyugtalanító, hogy valakik azt állítják, hogy akik a felvételeken szerepelnek, azok bizonyos helyi politikusok. Ugyanakkor amíg Karácsony a Párbeszéd elnökségi ülésén rögzített hangfelvételről és Borkai a hajós képekről, videóról elismerte, hogy ő hallható, illetve látható rajta, a kispesti videónál ez nem történt meg, ezért felvetődik az is, hogy manipulált a felvétel. Az ő feljelentésükben tehát az is benne van, hogy vizsgálják ki a hatóságok az adatrögzítés teljes folyamatát, ki készítette, hivatalos felvételek szivárogtak-e ki, vagy magánfelvételek készültek zsarolási céllal? Mi folyik ebben az országban? – tette fel a kérdést. (A Klubrádiónak nyilatkozva Gajda Péter polgármester azt mondta, manipuláltak a felvételek és megteszik a szükséges jogi lépéseket.)

Ligeti Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a Borkai-ügyben 2012-ben a hvg nagyon részletesen feltárta az Audi győri telekvásárlásait, offshore szálakkal, Rákosfalvy Zoltán (a videókon is szereplő ügyvéd) és Somogyi János helyi nagyvállalkozó érintettségére utalva, de semmi nem történt, igazán a közbeszédbe se jutott el. De most, amikor megjelentek a kompromittáló magánéleti felvételek Borkai Zsoltról, mindenki várja, hogy kerüljenek a helyére a kirakós darabjai, derüljön ki, mi volt a korrupció a győri telekügyben. Van „népnevelő” hatásuk ezeknek a felvételeknek, de nagyon lényeges lenne, hogy ne maradjanak hatósági reakció nélkül. Műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre megjegyezte: muszáj volt ahhoz legalább két nőt bevetni, hogy az ember céghálókról kezdjen beszélni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019. október 09., szerda 06.45
Műsorvezető: Para-Kovács Imre