„Támogassa
Galaxis kalauz

A reménytelenség rabjai

16/09/2023 09:49

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Budapesttől az Egyesült Államokon át Peruig; a börtöntől a fegyházon át a rehabilitációs intézetig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten.

2023. szeptember 13. Galaxis kalauz (2023. szeptember 13., szerda 15:00)
45:42
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A zárt intézményekben legalább akkora (ha nem nagyobb) szükség van olyan foglalkozásokra, kapcsolattartásokra, amelyek karbantartják a mentális egészséget. A pszichológusi munka egy különleges fajtája a börtönlakók terápiás kezelése. A módszert az egyetemen komolyabban nem tanítják, így aki erre vállalkozik, annak a gyakorlatban kell elsajátítania, mondta el Fiáth Titanilla, volt börtönpszichológus, az ELTE Társadalomtudományi Karának adjunktusa. Kiemelte, nagyon szerette ezt a munkát, de az intézményben történt átszervezések után 2017-ben úgy döntött, az új feltételekkel már nem marad. Szerencsére azonban hamar jöttek az új lehetőségek; a tanítás, és a külföldi tanulmányutak, terepmunkák. A beszélgetés idején éppen Peruban volt, és van most is, ahol női csoportoknak tart terápiás foglalkozásokat. Nem először látogatott el Dél-Amerikába, a szakmai fejlődés és tudás csere okán. Ilyen indíttatásból járt az Egyesült Államok több büntetés végrehajtási intézményében is. Látogatást tett olyanban is, ahol még érvényben van a halálbüntetés. Fiáth Titanilla a 242. epizódban hangsúlyozta, a halálbüntetést semmiképpen nem tartja megoldásnak, de, tette hozzá, ilyenkor felvetődik egy morális kérdés, miszerint a halálbüntetés vagy a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés a humánusabb eljárás?

Az előző adásokban a kezdetektől, a jelenlegi állapotokon keresztül, egy elképzelt jövőig vizsgáltuk a halálbüntetés történetét. Többek között ahhoz az alapvető kérdéshez is eljutottunk a kutatás által, hogy vajon van-e joga hozzá az embernek, hogy elvegye egy másik életét. Megkönnyítve a dolgunkat a múlt heti adásban csupán fiktív bűnösökről kellett eldöntenünk, hogy tettükkel kiirták-e magukat a társadalomból. Vagyis irodalmi, és különböző popkulturális műveket vettünk sorra, amelyekre egyre inkább jellemző az árnyaltság, és a tettes motivációinak részletes bemutatása, hogy vajon ezeket a lelkiismereti kérdéseket miként teszi fel magának a szerző. És persze hogyan tárja az olvasó elé.

Ebben az adásban tovább növeltük a magunkra kirótt terhet. Valódi tettesek közé léptünk be idegenvezető segítségével. És hogy miként viszonyulunk az elítéltekhez, szerencsére csupán elméleti kérdés. Nem úgy Fiáth Titanillának, aki egy időben nap, mint nap szembesült a helyzettel. Nyitottsága és kíváncsisága egyértelműen segítségére volt. Nem mellesleg ezek a tulajdonságai, és természetesen végzettsége és tapasztalata révén a világ több különböző büntetés végrehajtási intézményében dolgozott, mint pszichológus. De legalábbis látogatást tett az intézetekben.

Az ELTE Társadalomtudományi Karának adjunktusával, a rabokkal végzett munkájáról, egyéni- és csoport foglalkozásokról, és arról, hogy egyáltalán miként nyerte és nyeri el a különböző jellegű zárt intézmények lakóinak bizalmát.

Fiáth Titanilla az egyes büntetés végrehajtási intézmények közötti különbségekről is beszélt a műsorban. Az amerikai módszerek közül kifejezetten hatékonynak találta azt, amelyik egy hospice ápolói képzés elvégzését kínálja az életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtott börtön lakóknak, akik így egy hasznos szakmát szereznek, növelve az empátiás készségüket; a pácienseknek, némiképp megnyugtató, hogy a számukra ismert helyen, és nem egy idegen kórházban fejezik be az életük végét; illetve a börtön egy nagyobb összeget spórolhat hosszútávon, hiszen házon belül megoldja az ápolói munkát.

A teljes a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pexels

Galaxis kalauz
2023. szeptember 13., szerda 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes