„Támogassa
Galaxis kalauz

Kutyákat a Mensa-ba!

5/08/2023 06:35

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Az első világbékéért küzdő egyesülettől a kutyalogikáig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, hogy különválasztható-e a kutyák hozott és szerzett intelligenciája.

2023. augusztus 02. Galaxis kalauz (2023. augusztus 02., szerda 15:00)
48:15
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Az előző adásban eljutottunk az IQ tesztig, a 237. epizódban a magas intelligencia hányadossal rendelkező embereket tömörítő Mensa-val folytattuk. Dr. Kovács Katalin, a Mensa HungarIQa elnöke, akivel a múlt héten félbehagytuk a beszélgetést, elmondta, hogy 1946-ban Nagy-Britanniában szerveződött először ilyen egyesület, és az volt az alapítók célja, hogy az egy csapatba sűrített sok tudást felajánlják a különböző kormányoknak segítségként. Hamar kiderült persze, hogy az elképzelés, bár nagyon kedves, egyértelműen utópisztikus.

 
IQ-teszt részlet
 
 

Dr. Kovács Katalin ezen a héten a két nem intelligencia szintjét is összehasonlította. A férfiak között jellemző a kiemelkedően magas, és a nagyon alacsony eredmény, míg a nőknél több az átlagos. A Mensa HungarIQa elnöke elmondta, ezt nem vizsgálták, de a jelenségnek a társadalmi berendezkedésben látja az okát. A nőkkel még kislánykorukban – amikor a legfontosabb a közeg befolyása – nem úgy, és nem arról beszélgetnek, mint a fiúkkal. Más szóval nem veszik őket komolyan. Majd felnőtt korban, ha rájuk hárul elsősorban a gyereknevelés, sokkal kevésbé tudnak koncentráltak lenni. Pedig, tette hozzá az elnök, ez a legfontosabb ahhoz, hogy a maximumot nyújthassuk az IQ teszten.

A Mensa nemzetközi egyesületnek ma több mint 140 000 tagja van a világ közel száz országában. Kovács Katalin kiemelte, lakosság arányosan Magyarország az 5. helyen áll a Mensa tagok számát illetően.

A folytatásban megvizsgáltuk, hogy például a kutyák esetében a velük született tudásuk hogyan aránylik a szerzett ismeretekhez.

Kubinyi Enikő, etológus szerint ezt a két intelligenciaforrást nem érdemes szétválasztani. Hozzátette, természetesen vannak olyan kutyatudások, amelyek az evolúció hatására kialakult, és felerősített képességek, ilyen például, hogy a vizsla állja a vadat, és figyel a gazdára, míg a tacskók, amelyeket eredetileg a kisebb állatok becserkészésére tartottak, ösztönösen kapcsolják ki a gazda iránti figyelmüket, mert egykor ezt a munkát a borz vagy róka földalatti odújában végezték, és ott csak az ellenfélre koncentrálhattak.

A cirkuszban pörgés és karikán átugrás már az ember közvetlen hatása, de nem véletlenszerűen választanak a mutatványokhoz bizonyos kutyafajtákat, mondta el Kubinyi Enikő. Az uszkár jó a parancskövetésben, hiszen őt is vadászatra használták régen.

Továbbá szó esett arról az éppen folyó kutatásról is, melyben olyan kutyákat vizsgálnak, akik az átlagosnál több, akár 100 feletti különböző szót ismernek.

Kubinyi Enikő etológussal, az ELTE Etológia Tanszékének tudományos főmunkatársával a jövő héten folytatjuk a beszélgetést a kutya észjárásról, elsősorban a táplálkozással kapcsolatos szokásokról és vágyakról.

A teljes adást visszahallgathatják a fenti lejátszóra kattintva!

Galaxis kalauz
2023. augusztus 2. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes