„Klubrádió
A lényeg

Magyarország blokkolja a közös uniós részvételt a Biden-féle demokráciacsúcson

2/12/2021 19:00

| Szerző: Klubrádió

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió hivatalos résztvevője legyen a Joe Biden amerikai elnök által összehívott demokráciacsúcsnak – számolt be a hírről a Bloomberg alapján a 444. A cikk szerint Magyarország azért fúrta meg a közös megjelenés lehetőségét, mert Orbán Viktort nem hívták meg a találkozóra.

Az EU-s nagykövetek szerdai ülésén Magyarország felszólalt az Európai Unió közös részvétele ellen a jövő csütörtök-pénteki amerikai demokráciacsúcson, miután a magyar kormány volt az uniós tagállamok között az egyetlen, amelyet nem invitáltak, hasonlóan a kínai és az orosz vezetéshez – értesült a Bloomberg.

A december 9-10-e közötti virtuális találkozóra összesen 110 ország vezetője kapott meghívást. Köztük az Európai Bizottsággal kialakult jogállamisági vitája ellenére az USA-val jóval szorosabb szövetségben lévő Lengyelország is, Magyarország azonban nem.

Magyarország tehát blokkolja a közös uniós részvételt, amit megtehet, hiszen a külpolitika konszenzusos döntéseket igényel az Európai Unióban – írja a Telex. Gulyás Gergely is ezt hangsúlyozta a csütörtöki kormányinfón: „Ha valahová minket nem hívnak meg, akkor ott az EU nem foglalhat állást, hiszen a külpolitikai álláspont csak minden tag egyetértésével alakítható ki” – mondta a Miniszterelnökség vezetője a lisszaboni szerződésre hivatkozva.

Gulyás szerint egyébként „nincsenek Magyarországnak olyan súlyos demokráciaproblémái, mint az Egyesült Államoknak”.

Az EU a magyar blokkolás előtt azt tervezte, hogy a demokrácia globális terjesztését szolgáló különböző uniós kezdeményezéseket és szakpolitikákat fogja letenni az asztalra.