„Klubrádió
A lényeg

A magyar kormánynak végre kell hajtani az uniós döntést, a menedékkérőkkel szembeni embertelenségnek véget kell vetni

10/12/2021 15:41

| Szerző: Klubrádió

A kormány a lengyelekhez hasonlóan az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy ne kelljen alkalmaznia az uniós bíróság neki nem tetsző ítéletét, azaz hogy véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a tranzitzónákban jogellenesen tartják fogva a menedékkérőket a magyar hatóságok. Az Alkotmánybíróság egyértelműen fogalmaz: az uniós bíróság döntését végre kell hajtani, a menedékkérőkkel szembeni embertelenségnek pedig véget kell vetni. Gulyás szerint őket igazolja az AB döntése.

"Elbukott a kormány szabotálási kísérlete, végre kell hajtani az uniós ítéletet. A kormány lengyel mintára az Alkotmánybíróságot akarta eszközként használni arra, hogy kibújhasson az uniós bíróság neki nem tetsző ítélete alól.

Az Alkotmánybíróság ma közzétett határozatával azonban nem adta meg a kormánynak, amit kért. A helyzet egyértelmű: az uniós bíróság döntését végre kell hajtani, a menedékkérőkkel szembeni embertelenségnek pedig véget kell vetni" – írja a Magyar Helsinki Bizottság a Facebookon.

"Az Alkotmánybíróság mai döntésével Varga Judit miniszter már igazolva látja azt, hogy a kormány egy év után sem hajtotta végre az Európai Unió jogerős ítéletét, és nem hagyott fel a menekülők és más vándorok sokszor erőszakos visszakényszerítésével. Most éppen Gulyás Gergely magyarázza az AB döntését" – írja a Helsinki Bizottság.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint őket igazolja az Alkotmánybíróság migrációs döntése. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy "a kormány eddigi is kulcsfontosságúnak tartotta, hogy az uniós döntéseknek legyen alkotmányos alapja".

Három dolgot emelt ki a határozattal kapcsolatosan: 
az ítélet kimondta, hogy Magyarország az európai uniós jogtól függetlenül jogosult szabályozni a kérdést,
– az állam köteles megvédeni a határait a migrációtól és annak káros hatásaitól és
– Magyarország nemzeti hatáskörében tarthatja a migráció kezelésétírja a 24.hu.

Gulyás kijelentette, hogy semmi nem fog változni, mert a döntés megerősítette a kormány álláspontját, illetve azt is leszögezte, hogy nem ért egyet a Helsinki Bizottság álláspontjával, amely szerint az uniós bíróság döntését végre kell hajtani.