„Klubrádió
Születésnap

Két évtized a szabad szó védelmében

10/12/2021 11:55

| Szerző: Klubrádió

Húszéves a Klubrádió! Magyarország legnépszerűbb internetes hír-, vélemény- és kulturális rádiója 2001. december 10-én kezdte el sugárzását a budapesti 95.3 MHz-es frekvencián. 2010. után a kormánypárti médiahatóság hadjáratot folytatott a Klubrádió ellen, miközben a reklámpiac állami bedarálása következtében elvesztette kereskedelmi reklámbevételeinek 90 százalékát. A Klubrádió fennmaradását nagyrészt a hallgatói adományoknak köszönheti. A Klubrádió közleménye.

Hitelesség, függetlenség, sokszínűség. Röviden így lehet összefoglalni a Klubrádió műsorainak ars poeticáját, aminek köszönhetően sikerült megőriznie népszerűségét. Rendszeres és független hírszolgáltatása, összetett elemző- és háttérműsorai, sokféle ízlést kiszolgáló kulturális kínálata jelentős hallgatói rétegeket vonz. 

A Klubrádió hetente mintegy ötven különböző műsort juttat el a többszázezres hallgatótáborához. A műsorkészítők a magyar újságírás legkiválóbbjai közül kerültek ki: a legkülönbözőbb korosztályokat képviselik a huszonévesektől a több évtizedes rutinnal rendelkező rádiós műsorvezetőkig és szerkesztőkig.

A húsz év nagyobbik fele olyan küzdelmek közepette telt el, ami egy normálisan működő demokráciában nem fordulhatna elő. A 2010-es rendszerváltást követően először a reklámbevételei döntő többségét sodorta el a központosított kommunikációs pénzelosztás, majd a rádió országos hálózatát számolta föl a rendszer. A budapesti sugárzási jogtól az évtized első három évében még sikertelenül próbálta megfosztani a Klubrádiót a mindenható Médiatanács, ám 2021-ben már eredményesnek bizonyult. Törvénytelen döntéseinek sorához asszisztált az „igazságszolgáltatás”. A Klubrádiót 2021. február 15-ével az államhatalom megfosztotta a 92.9 MHz-es frekvenciától.

Ennek ellenére, növekvő hallgatottsággal tovább működik a Klubrádió, mert a közönsége követte az egyelőre szabad internetre, és anyagi áldozatot is vállalva biztosítja a működés pénzügyi alapjait.

December 11-én megkezdjük a második húsz esztendőt!

Arató András
a Klubrádió elnöke

Budapest 2021. december 10.