„Klubrádió

Rabszolgatörvény - Nem kellene komolyan venni

13/12/2018 14:55

| Szerző: Klubrádió

Kaotikus körülmények között szavazták meg a rabszolgatörvényt, az ellenzék vitatja is a jogszerűségét. Az elnök nem volt a helyén, kártya nélkül is lehetett szavazni, az egész folyamat aggályos jogi szempontból.

2018. december 13. Bárándy Péter
00:00
00:00

Jogértelmezési vitára számít Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter a rabszolgatörvény elfogadásával kapcsolatban. Már csak azért is, mert részletes szabályok csak a titkos szavazásra vonatkoznak, ez pedig nyílt szavazás volt.

Az országgyűlési törvény rendelkezik arról, hogy mit kell tenni, ha a teremben olyan mértékű rendzavarás történik, amely lehetetlenné teszi a munkát. Ilyenkor az elnök felfüggeszti, vagy berekeszti az ülést. Amennyiben ezt a határozatát valamilyen ok miatt nem tudja kimondani, akkor egyszerűen feláll és elhagyja a helyét. Ami ezután történik, az már nem tekinthető törvényalkotásnak. A szerdai ülésen az elnök el sem jutott a székéig, hisz ebben ellenzéki képviselők megakadályozták.

A másik vitatható momentum maga a szavazás, amely ez esetben nyílt, gépi szavazás volt. Kiderült, hogy például Gyurcsány Ferenc nevénél az elektronikus jegyzőkönyvben „igen” szerepel, ami elég furcsa, ugyanis a pártelnök kártyája nem volt a szavazógépben, felvételeken látszik, hogy azt a kezében tartja. A szabályok szerint ilyenkor a képviselő bejelentést tehet, ám ez utólag nem befolyásolja a szavazás kihirdetett eredményét.

Bárándy Péter szerint az ilyen kaotikus körülmények között meghozott törvényt nem volna szabad komolyan venni.

Rózsa Péter interjúját, amelyben Bárándy Pétert és Tordai Bencét, a Párbeszéd képviselőjét kérdezi, a fenti ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: MTI/Soós Lajos.