„Köszönjük,

“Nem tűrt semmiféle korlátot” - Lang Györgyire emlékezünk

21/05/2023 21:23

| Szerző: Klubrádió/pj

Hosszan tartó betegsége után, melyet elképesztő derűvel és hihetetlen türelemmel igyekezett viselni, 66 éves korában itt hagyott minket Lang Györgyi, aki nemcsak a Pa-Dö-Dő egyik fele volt, de kollégánk is: Falusi Mariann-nal a szerdai Ötösben is egy párost alkottak. Szombaton délután elment Györgyi, otthonában, barátai és családja körében örökre elaludt. 

Mindannyiunkat megrázott a hír a rádióban, és azt is tudjuk, hogy Györgyi most egy viccel próbálna minket magunkhoz téríteni. Amennyire vidám és derűs ember volt, legalább annyira volt őszinte és kendőzetlen, és harcos, amikor az elnyomottak mellé kellett állni.

Színházi karrierje a Pécsi Nemzeti Színházban kezdődött, miután elvégezte a Színművészeti Főiskolát 1981-ben. 1988-ig játszott Pécsen, amikor is Falusi Mariann-nal együtt megalapították a Pa-Dö-Dő nevű zenekart, mely hamar sikereket ért el. Pécsett Kulka Jánossal alkottak egy párt nemcsak a színpadon, de az életben is, barátságuk később is megmaradt.

A Pa-Dö-Dőhöz köthető a rendszerváltás ikonikus dala, a Bye-bye Szása, melyet a két lány Novai Gáborral és az azóta politikussá avanzsált Gréczy Zsolttal közösen írtak.

Lang Györgyit inkább énekesként ismerte a közönség, mint színészként, pedig számos darabban és filmben játszott, a 90-es években még rendezett is. Többek között Bereményi Géza Eldorádó című filmjében is felbukkant 1988-ban a két elválaszthatatlan barát, az egymást testvérként szerető Györgyi és Mariann.

De pultosként megjelentek az Angyalbőrben című tévésorozatban is.

28 évesen diagnosztizáltak nála sclerosis multiplexet, emiatt hosszú ideje már kerekesszékhez kötve élt, de így is aktívan. A Klubrádió külön rámpát is intézett az új helyén Györgyinek, a VDSZ székházban, hogy a 3. emeleten tudja vezetni a szerdai Ötöst, amit már több mint tíz éve vezetett a két "tyúk", ahogy magukat nevezte a két művésznő, ikonikus beköszönésük a "Hello röfik" volt egy ideje (idézve egy politikust, akit gyakran kritizált Györgyi).

Számos jótékonysági rendezvényen részt vettek, és a 2021-es Szörp Szóda Fesztiválon is ők szórakoztatták a Klubrádió közönségét.

Közel lakott a Klubrádió mostani épületéhez Terézvárosban, mely 2021-ben kitüntette Györgyit.

Lang Györgyi 2021-ben kapott stroke-ot, aminek következtében jobb keze lebénult és sérült a beszédközpontja is. De ezúttal sem adta fel, és apránként javult a beszéde, szerdánként pedig továbbra is vezette az Ötöst Mariann-nal.

"A Klubrádió egy gyógyír". Györgyi úgy nyilatkozott 2022 tavaszán, hogy sokat segít neki a beszéde fejlődésében, hogy "invalidusként" továbbra is vezethet műsorokat. "Ez az állapotomon nagyon sokat lendít."

 "Jó itt dolgozni, mert érezzük azt, hogy szeretnek bennünket" - nyilatkozták 2022 őszén.

"Addig csinálunk műsorokat, amíg érdeklődőek vagyunk, amíg van lehetőség, amíg van Klubrádió".

Viszlát, Györgyi, köszönünk minden percet, amit velünk töltöttél. Az egyik legszabadabb ember voltál, akit ismertünk.

Lang Györgyi
 
Lang Györgyi
Lang Györgyi hivatalos Facebook-oldala
 

Néhány bolondozós fotó Györgyiről, melyek az Ötös adásainak felvételeikor készültek.

Mariann ezzel a videóval búcsúzott Gyöngyitől.