„Klubrádió
Publicisztika
Kétszer nem léphetsz ugyanabba a Halász Jánosba – Dési János jegyzete
Publicisztika

Kétszer nem léphetsz ugyanabba a Halász Jánosba – Dési János jegyzete

Diktatúrácska van itt kérem, a parlament ma nem izgalmasabb hely, mint 1981-ben lehetett – s a büfé már akkor is jó volt. Igaz, a rendszerváltás magyar forradalma részben az akkori parlamentből indult, teljesedett ki – amiből persze nem következik, hogy most Halász János nem mondja el harmadszorra vagy negyedszerre ugyanazt a beszédét. Ha már elsőre ennyire bejött.

Olimpiásdi – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Olimpiásdi – Józsa Márta jegyzete

Bőven van még amit tanulnunk Belgrádtól.  Például a héten a fideszes parlamenti többség elfogadta az Egyesült Arab Emírségek kormányával kötött gazdasági együttműködésről szóló megállapodást, amely a rákosrendezői pályaudvar területén megvalósuló úgynevezett mini-Dubaj-beruházást tartalmazza.

Európa és én – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Európa és én – Selmeci János jegyzete

Nekem Európa egy boldog összenézés, amikor felszállunk a repülőre, a külföldön hallott magyar szavak, az élmény, hogy szívesen látnak minket a szicíliai kocsmától a bécsi kávézóig mindenhol, látni, hogy azért máshol sem Kánaán az élet, és ez aztán tényleg közös bennünk, ahogy a külföldre szakadt barátok és családtagok is, akik hálisten nem vesznek el, hazajönnek, elmegyünk hozzájuk, tanulunk a sorsukból, és persze azokéból is, akiknek Európa még az olcsó fapadossal is messze van.

Alkotmányos demagógia – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Alkotmányos demagógia – Hardy Mihály jegyzete

Unalomig ismétlik: "no war, no gender, no migration." Faék egyszerűségű rémisztgetés, de a jelek szerint bizonyos emberekre mégis hatása van. Különösen most, a választási kampányban pörgetik ezerrel. Akármennyibe is kerül, pénz nem számít. Dől a kormányzati megrendelés a Facebook-os és Youtube-os Fidesz-kampányvideók sugárzásáért.

A nagy pénztárca – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

A nagy pénztárca – Rózsa Péter jegyzete

Az egyik legnagyobb hiba, hogy az elmúlt húsz évben a kormányok mindegyike szinte kizárólag az anyagi előnyök szempontjából értelmezte az európai uniós tagságot. Ezt a Fidesz-kormány azzal fejelte meg, hogy végtelenül lebutított, primitív kommunikációval rohanta le a lakosságot, ennek következtében jelentős tömegek számára az EU nem jelent mást, mint egy nagy pénztárcát, s ezzel egyidőben Magyarország ellenségét.

Navalnij elrabolt holtteste – Kárpáti Iván jegyzete

20/02/2024 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván

A világnak az a része, amihez mi egyelőre még hivatalosan tartozunk, elítéli a putyini szörnyállam brutalitását és cinizmusát. Orbán Viktor, aki egykor a kivégzett és titokban elföldelt Nagy Imre felravatalozott koporsója mellől szónokolt, most hallgat. Elárulta önmagát is.

2024. február 20. Esti gyors-részlet (2024.02.20. Kárpáti Iván jegyzete)
01:59
00:00

Ismerjük ezt az eljárást, a világon mindenütt volt rá példa, évezredekre visszamenőleg. Nem elég az ellenfelet elpusztítani, az sem mindegy mi legyen a testével. Talán még erősebb üzenet a többieknek.

A Gulágra küldött, ott megkínzott és megsemmisített Alekszej Navalnij földi maradványaira egyelőre hiába várnak hozzátartozói. Igazából mindegy is, hogy van-e praktikus oka a színjátéknak. Putyin azt üzeni: még a halál sem szabadít fel.

1958 június 16-án hajnalban három embert vezettek elő a Kisfogház udvarára a Kozma utcában. Nagy Imrét, Maléter Pált és Gimes Miklóst. Először a forradalom miniszterelnökét akasztotta fel a hóhér, majd következett Maléter és Gimes. Ott helyben elásták őket, kátránypapírba göngyölve, összedrótozva. 1961-ben ugyanilyen sunyin kihantolták a testeket, átvitték az Új köztemető egyik eldugott szegletébe, ahol arccal a föld felé, hamis nevek alatt újra elásták őket. 1989-ig kellett várni, hogy méltó módon nyugodhassanak.

Egyik rendszer sem tart örökké. Navalnij halála nem holnap fogja bedönteni, amit Putyin és a KGB-s sleppje évtizedek alatt felépített. De eljön a nap, amikor egy másik generációnak erőt adhat az a bátorság, amivel Navalnij visszatért Oroszországba, bár pontosan tudta, hogy a halálba megy.

A világnak az a része, amihez mi egyelőre még hivatalosan tartozunk, elítéli ennek a putyini szörnyállamnak a brutalitását és cinizmusát. A magyar miniszterelnök, aki egykor Nagy Imre felravatalozott koporsója mellől szónokolt és elzavarni készült az akkor már szedelődzködő szovjeteket, most hallgat. Elárulta önmagát is. 

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2024. február 20-i adásában hangzott el.