„Klubrádió
Publicisztika
Kétszer nem léphetsz ugyanabba a Halász Jánosba – Dési János jegyzete
Publicisztika

Kétszer nem léphetsz ugyanabba a Halász Jánosba – Dési János jegyzete

Diktatúrácska van itt kérem, a parlament ma nem izgalmasabb hely, mint 1981-ben lehetett – s a büfé már akkor is jó volt. Igaz, a rendszerváltás magyar forradalma részben az akkori parlamentből indult, teljesedett ki – amiből persze nem következik, hogy most Halász János nem mondja el harmadszorra vagy negyedszerre ugyanazt a beszédét. Ha már elsőre ennyire bejött.

Olimpiásdi – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Olimpiásdi – Józsa Márta jegyzete

Bőven van még amit tanulnunk Belgrádtól.  Például a héten a fideszes parlamenti többség elfogadta az Egyesült Arab Emírségek kormányával kötött gazdasági együttműködésről szóló megállapodást, amely a rákosrendezői pályaudvar területén megvalósuló úgynevezett mini-Dubaj-beruházást tartalmazza.

Európa és én – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Európa és én – Selmeci János jegyzete

Nekem Európa egy boldog összenézés, amikor felszállunk a repülőre, a külföldön hallott magyar szavak, az élmény, hogy szívesen látnak minket a szicíliai kocsmától a bécsi kávézóig mindenhol, látni, hogy azért máshol sem Kánaán az élet, és ez aztán tényleg közös bennünk, ahogy a külföldre szakadt barátok és családtagok is, akik hálisten nem vesznek el, hazajönnek, elmegyünk hozzájuk, tanulunk a sorsukból, és persze azokéból is, akiknek Európa még az olcsó fapadossal is messze van.

Alkotmányos demagógia – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Alkotmányos demagógia – Hardy Mihály jegyzete

Unalomig ismétlik: "no war, no gender, no migration." Faék egyszerűségű rémisztgetés, de a jelek szerint bizonyos emberekre mégis hatása van. Különösen most, a választási kampányban pörgetik ezerrel. Akármennyibe is kerül, pénz nem számít. Dől a kormányzati megrendelés a Facebook-os és Youtube-os Fidesz-kampányvideók sugárzásáért.

A nagy pénztárca – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

A nagy pénztárca – Rózsa Péter jegyzete

Az egyik legnagyobb hiba, hogy az elmúlt húsz évben a kormányok mindegyike szinte kizárólag az anyagi előnyök szempontjából értelmezte az európai uniós tagságot. Ezt a Fidesz-kormány azzal fejelte meg, hogy végtelenül lebutított, primitív kommunikációval rohanta le a lakosságot, ennek következtében jelentős tömegek számára az EU nem jelent mást, mint egy nagy pénztárcát, s ezzel egyidőben Magyarország ellenségét.

Ga(rá)zdálkodj okosan! – Hardy Mihály jegyzete

8/02/2024 18:02

| Szerző: Hardy Mihály

A Garázdálkodj okosan! társasjáték további szabályai nagyon egyszerűek: a kevés számú játékos, akiknél a dobókocka van, vihet mindent, ami a.) megtetszik neki vagy b.) nincs leláncolva vagy lebetonozva. Ez utóbbi opció sem egészen biztos.

2024. február 08. Esti gyors-részlet (2024.02.08. Hardy Mihály jegyzete)
03:22
00:00
A 2010-ben kiadott Garázdálkodj okosan! társasjáték alaptáblája 93 000 négyzetkilométer, 10 milliónál kevesebb bábu van rajta, számuk egyre fogyatkozik. Magát a játékot csak nagyon kevesek játszák, az összes dobókocka is náluk van. Menet közben írják a játékszabályokat, a lényeg, hogy mindig csak nekik legyen dobásuk. Gyakorlatilag bármit megtehetnek a játék során. Az orosz nyelvű változatban szereplő „Szomszédok fegyveres lerohanása”, „Fenyegetés atomfegyverekkel!” valamint a „Nicsak, ki esett már megint ki az ablakon?” nevű kártyák a magyar kiszerelésű dobozban nem találhatók meg. Egyelőre.

A játék megkezdéséhez, vagyis az első lépéshez tessék lenyúlni a teljes magánegészségügyi pénztári megtakarításokat. Ha a bábuk nem lázadnak fel, márpedig mindent szó nélkül eltűrnek, akkor indulhat az igazi játék.

A Garázdálkodj okosan! társasjáték további szabályai nagyon egyszerűek: a kevés számú játékos, akiknél a dobókocka van, vihet mindent, ami a.) megtetszik neki vagy b.) nincs leláncolva vagy lebetonozva. Ez utóbbi opció sem egészen biztos.

A következő lépésekben már végig olyan lesz a játék, mintha a szerencsekerék mezőre lépnél: mehetnek a bankok, az autópályák, az állami építkezések, az értékes ingatlanok (itt a nemzeti vej háromszor dobhat és mindig hatost!), viheted szinte a teljes médiát, a távközlési cégeket, a színházakat, a könyvkiadókat. Tieid lesznek a minisztériumok, a főhatóságok, az alhatóságok, a bíróságok, a hivatalok, a bennük lévő portással és a takarítószolgálattal együtt. Minden.

A játék 2015 utáni verziójában Lajos nevű játékos már nincs, mert visszaeső O1G-zés miatt levették a tábláról. Örüljön, hogy nem fóliázták le, tetőtől-talpig, amíg még életben van. Helyét a játékosok között a rendkívül magas érzelmi intelligenciájú Lőrinc nevű, teljesen színtelen bábú vehette át, akinek más játékokban a „stróman” vagy „jószágigazgató” nevet adják. Ha jól teljesít, vagyis lehetőleg nagyon ritkán szólal meg, jutalmul vihet egy tengeri jachtot, egy helikoptert, egy sugárhajtású repülőgépet és hozzá egy passzentos szőkét.

A Garázdálkodj okosan! című játékot a jelek szerint a végtelenségig lehet játszani. Igaz, csakis a dobókockával rendelkező játékosoknak, akik maguk írják a szabályokat – a saját maguk számára. Leváltani őket nem lehet, bekerülni közéjük pedig csak nagy tülekedés árán és akkor is csak rövid időre. Gusztus dolga. Ha bekerültél, szinte bármit megtehetsz. Minden meg lesz bocsájtva! A lopás, a vesztegetés, a hamisított diplomamunka, a brüsszeli drogos meleg-partik, az adriai jachtozás a macákkal vagy akár a pedofília is. Csak szólni kell Katikának, hogy húzzon még egyet az „amnesztia” feliratú kártyákból.

Hardy Mihály jegyzete a 2024. február 8-i Esti gyorsban hangzott el.