„Támogassa

Zavar az operatív törzsnél - mégis lehet választani a vakcinák közül

8/12/2020 20:25

| Szerző: Klubrádió

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy nem választhatjuk meg, melyik vakcinát adatjuk be magunknak. Pár órával később a tájékoztató oldalon megjelent közlemény szerint Müller ezt úgy értette, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák közül nem lehet választani, mert ezek száma nulla.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján beolvastak egy kérdést arról, hogy akik regisztrálnak a kormányzati vakcinaoldalra, választhatnak-e, melyik oltást szeretnék beadatni – írja a 444.

Müller Cecília azzal kezdte, hogy a regisztráció „egyfajta igénybejelentés”. A regisztráció során a nevet, lakcímet, életkort, taj-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni. A regisztráció célja az igényfelmérés, annak érdekében, hogy meg tudják becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással.

Az oltás akkor indulhat, amikor rendelkezésre áll a magyar hatóságok által engedélyezett biztonságos és hatékony vakcina. A kormányzat minden lehetőséget megragad az ígéretes külföldi vakcinák beszerzésére - hangsúlyozta a tisztifőorvos, hozzátéve: eddig 17,5 millió adag vakcinát kötöttek le különböző gyártóknál.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Müller Cecília Fotó:
MTI/Bruzák Noémi
 

Majd így folytatta: „Természetesen azzal az oltóanyaggal fogjuk elkezdeni a nagyobb számú védőoltásoknak a beadását, amelyet hatékonynak és biztonságosnak találnak a magyar egészségügyi hatóságok. Éppen ezért nem választható meg a vakcina minősége, mennyisége, típusa, származása, semmi sem. Hiszen ez mind szakmai alapokon fog nyugodni. Az, hogy hányszor kell beadni, milyen módon, kinek, és minden más kérdés az engedélyezés során dől el. Azt a vakcinát tudjuk majd kínálni és felajánlani, amely minden engedéllyel, minden tulajdonsággal rendelkezik, amellyel rendelkeznie kell a biztonságos vakcinának Magyarországon. Tehát a kérdésre nagyon röviden az a válasz, hogy nem választható vakcina.”

 Forrás: 444

A kormány tájékoztató oldalán megjelent egy közlemény, Már megint álhírt terjeszt a 444 címmel. 

Magyarország Kormánya 17,5 millió adag külföldi vakcinát kötött le különböző gyártóknál, de azok még nem érkeztek be az országba. Amint a lekötött vakcinák megérkeznek és azok a hatóság által engedélyezettek lesznek, elkezdődhet a beoltás. Jelenleg Magyarországon nincsen engedélyezett koronavírus elleni vakcina. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a magyar emberek nem is tudnak miből választani. Erről beszélt mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília.

Változatlanul bízunk abban, hogy jövő tavasszal ott tartunk majd, hogy minden Magyarország által megrendelt külföldi vakcina rendelkezésre fog állni és akár több féle, a hatóság által is engedélyezett vakcina is lesz nagy mennyiségben, amikből akkor majd akár választani is lehet.

Vagyis egy olyan kérdést válaszolt meg Müller, amire az elemi logika képessége birtokában mindenki tudta a választ.