„Támogassa
A lényeg

Váltottak az oroszok, a "nácitlanítás" után már "sátántalanítani" akarják Ukrajnát

26/10/2022 17:44

| Szerző: Klubrádió

Vlagyimir Putyin azzal indokolta meg Ukrajna lerohanását még februárban, hogy "nácitlanítani" kell az országot, mert az orosz elnök és körének álláspontja szerint a kijevi vezetés nácikból áll. Ennek sem volt alapja, de az oroszok lecserélték egy új kifejezésre, ami nem más, mint a "sátántalanítás".

Ez a kifejezés az orosz Biztonsági Tanács titkárától, Olekszij Pavlovtól származik a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint. Pavlov az aif.ru oldalnak írt cikkében elmélkedik arról, hogy "az USA-ban hivatalos vallásként bejegyzett" Sátán Egyháza már Ukrajna-szerte követőket szerzett magának, illetve szerinte "szekták százai" működnek Ukrajnában, melyek 2014 után terjedtek el. Ezek írása szerint az ábrahámi vallások (ide tartozik a zsidó vallás, a kereszténység és az iszlám is) elpusztítására törekszenek – ismerteti a hvg.hu.

Pavlov cikkében arról ír, hogy a "különleges katonai művelet" folytatásában egyre sürgősebbé válik Ukrajna sátántalanítása, vagy, ahogy Ramzan Kadirov csecsen vezér mondja, a "teljes sátántalanítása".

Valójában az ukránok meglehetősen vallásosak, de nem a sátánista értelemben. Anasztaszija Lapatina ukrán újságíró Pavlov szövegére reagálva Twitteren idézett néhány hivatalos adatot, ezek szerint az ukrán lakosság nagyjából 60 százaléka ortodoxnak, 10 százaléka görögkatolikusnak, 1,5 százaléka protestánsnak, 8,5 százaléka "simán csak kereszténynek" vallotta magát 2021-ben, és nagyjából 20 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem vallásos a Razumkov Center szerint. A zsidók és muzulmánok számát Lapatina szerint nehéz megbecsülni, de százezrekről lehet szó.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter még májusban egy olasz televíziónak adott interjúban azt mondta: az, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zsidó származású, nem negligálja a náci elemeket az országában, és ezt azzal az állítással igyekezett alátámasztani, hogy Adolf Hitlerben is „zsidó vér volt”. Izrael felháborodott az orosz külügyminiszter (egyébként történészek szerint megalapozatlan) állításán, bocsánatkérést követeltek az orosz nagykövettől.