„Támogassa
A lényeg

Új rendszert vezetne be Pintér, csökkenhet a pedagógusok fizetése

4/01/2023 07:23

| Szerző: Klubrádió

Rendszerszintű, éves belső teljesítményértékelés bevezetését tervezi a kormány az oktatási-nevelési intézményekben, amellyel a pedagógusok és az intézményvezetők munkateljesítményét vizsgálnák - derült ki a Népszava birtokába került belügyminisztériumi dokumentumból, amely a pedagógus teljesítményértékelési rendszer új koncepcióját vázolja fel.

A cél a pedagógusok ösztönzése a “minőségi munkavégzésre”: 

Az átlag feletti teljesítményt nyújtó tanárok pluszpénzt kaphatnak, ugyanakkor akik átlag alatt teljesítenek, azoknak akár csökkenthetik is az illetményét.

Pedagógusok demonstrációja Budapesten
 
Pedagógusok demonstrációja Budapesten. 
MTI/Bruzák Noémi
 
 

A pedagógusoknak tanév elején három teljesítménycélt kell majd megfogalmazniuk. ilyen lehet, hogy egy adott tanár legalább tíz diákját indítsa el országos tanulmányi versenyen, a tanév során szervezzen legalább hat, szellemi és testi fejlődést szolgáló külső programot az osztályának, vagy legalább öt, a “magyar nemzeti kulturális hagyományokhoz kapcsolódó” eseményt. 

Az intézményvezetők lehetséges célkitűzéseire is hoztak példákat: elvárás lehet, hogy a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulóik arányát két százalékkal csökkentsék az adott tanévben, vagy hogy a 9-11. évfolyamos tanulóik legalább 40 százalékának legyen nyelvvizsgája.