„Támogassa
A lényeg

Tüntetés: Ne hagyjuk a Fidesznek, hogy ezt megússzák!

21/02/2024 20:08

| Szerző: Klubrádió

Ennyi nem elég – El a kezekkel a gyerekektől! címmel tartottak demonstrációt a bántalmazott gyerekekért Budapesten. Szilágyi Kitti óvópedagógus, az Országos Közös Akarat aktivistája azt mondta: emlékezni és emlékeztetni jöttek, felhívni a figyelmet azokra, akiktől mostanáig sem kértek bocsánatot, akiket most is bántalmaznak, elnyomnak és akik most is félnek.

A csendes szolidaritási demonstráción több százan, egyes hírek szerint ezren vettek részt. A tömeg nem skandált jelszavakat, ezt a szervezők külön kérték is. A tüntetők a Szent Gellért tértől a Szabadság hídon át a pesti alsó rakparton vonultak az Országházhoz. A menet végig rendezett módon vonult az úttest egyik felén, az ellenkező irányba akadálytalanul haladhatott a forgalom. Az Ennyi nem elég – El a kezekkel a gyerekektől! címmel meghirdetett demonstráción a bántalmazott gyermekekért álltak ki.

A tüntetők este 7 órára értek a Kossuth térre a Parlament elé. A Telex beszámolója szerint Giay Lola, az Egységes Diákfront tagja a bicskei gyermekotthon áldozatainak traumáiról és a hatalom passzivitásáról beszélt. Szerinte nem elég pár lemondás és törvénymódosítás. A sok ezer gyermekeket ábrázoló pornográf felvétel birtoklásáért felfüggesztetett és pénzbüntetést kapó Kaleta Gábor ügyét és a neki adott jelentéktelen bírósági ítéletet állította ellentétbe azzal a több milliós bírsággal, amit bizonyos könyvek miatt szabnak ki ma a hatóságok.

A társadalomban meglévő félelmet, undort és dühöt kell megragadni, mondta utána Gergely Illés. Szerinte most nem szabad abbahagyni a tiltakozást, és tenni kell azért, hogy a kormány ne mossa le a problémát, és ne mossa össze a pedofíliát a homoszexualitással. Szigorúbb szabályokat, képzéseket követelt a gyermekvédelmi intézményekben, és azt mondta: „Ne hagyjuk a Fidesznek, hogy ezt is megússzák! Tegyék meg, amit évek óta marketingeltek: védjék meg a gyerekeket!”

Szilágyi Kitti óvópedagógus, az Országos Közös Akarat aktivistája azt mondta: emlékezni és emlékeztetni jöttek, felhívni a figyelmet azokra, akiktől mostanáig sem kértek bocsánatot, akiket most is bántalmaznak, elnyomnak és akik most is félnek. Most véletlenül derült ki egy tragédia, ezért mindennél nagyobb szükség van a gyerekek megfelelő védelmére. A gyerekek védelme mindenek felett álló országos ügy.

Nagyon sokan az állam helyett dolgoznak magukat is kizsigerelve, így látnak el gyermekvédelmi feladatokat, és őket, civileket támadja a kormány – mondta Szilágyi Kitti. Emlékeztetett, hogy Iványi Gáborék egyik szervezeti vezetőjét bilincsben szállították el. Egy olyan szervezetét, amely a rászorulókat támogatja. „Egy olyan állam nyomoztat költségvetési csalásért, amelyből több százmilliárd forint eltűnt.”

Szilágyi Kitti bántalmazó országról beszélt, és Illyés Gyula versét felidézve azt mondta: ahol bántalmazás van, ott bántalmazás van az iskolában, a kórházakban, az intézetekben, ott egy távoli börtönben hal meg a hős Alekszej Navalnij.

Este negyed nyolckor bejelentették a demonstráció végét. A résztvevők elhagyták a teret.

(forrás: Telex.hu)