„Klubrádió
A lényeg

Továbbra sincs tervben a kijárási tilalom itthon

21/03/2020 15:26

| Szerző: Klubrádió

Újabb magyar állampolgároknál és két külföldinél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 103-ra nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma.

A halottak száma 4-re emelkedett, miközben 117 vannak karanténban és 3447 tesztet végeztek. A gyógyultak száma továbbra is 7. Jelenleg 6 koronavírussal fertőzött beteg van intenzívosztályon.  A járvány már a második szakaszához - a csoportos megbetegedések szakaszához - ért, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés.

Rövid időn belül arra kell számítani, hogy a csoportos megbetegedések tömegessé válnak - ezt mondta Müller Cecilía országos tiszti főorvos ma az operatív törzs ülése utáni. A vírus terjedését  megakadályozni nem lehet, csak  a terjedés sebességét lehet lassítani. A mintavétel mennyisége fokozatosan nő, de számok nem hangzottak el, csak annyi , hogy a WHo ajánlása szerint járnak el. Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet, hogy az idős emberek vannak leginkább kitéve a vírusnak, de a fiatalok is megkaphatják. Hozzátette, az eddig négy magyar áldozatnál rosszindulatú daganatot, szív- és érrendszeri panaszokat és vérképzőszervi problémát találtak.

2020. március 21. A lényeg-részlet (2020.03.21. Müller Cecília-interjú)
00:58
00:00

Lakatos Tibor ezredes, az ügyeleti központ vezetője, azt mondta a mai tájékoztatón, hogy nincs konkrét terv a kijárási tilalomra, az  eddigi intézkedések beváltották a hozzá fűzött reményeket. Ha mégis kijárási tilalmat rendelnek majd el, arról időben tájékoztatnak. Ebben az esetben minden korosztályra egyaránt érvényes lesz. 

2020. március 21. A lényeg-részlet (2020.03.21. Lakatos Tibor a kijárási szabályozásról)
00:46
00:00

Közölte azt is, a román határon kialakult egy nagyobb torlódás a teherszállításban, a hasonló esetek megelőzése érdekében minden nap kétoldalú egyeztetést tartanak minden határos országgal, hogy a teherszállítási folyosók zavartalanul működhessenek. A magyar-szlovák határon továbbra is lehet munkába ingázni 30 km-es távolságon belül. 

2020. március 21. A lényeg-részlet (2020.03.21. Lakatos Tibor-interjú)
01:05
00:00

A tájékoztatón cáfolták azt a hírt, miszerint a NAV lefoglalt volna egy csehországba tartó egészségügyi maszkokat tartalmazó szállítmányt. Ezt közleményében a NAV is tagadta. A NAV a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben elsősorban az adózóknak nyújtott szolgáltatásaira fókuszál.

A DK azt követeli, hogy a kormány azonnal hozza nyilvánosságra az ország vírustérképét és ne titkolózzon, mert ezzel az emberek életét veszélyezteti - ezt Barkóczi Balázs a DK szóvivője internetes tájékoztatóján közölte.

2020. március 21. A lényeg-részlet (2020.03.21. Barkóczi Balázs-interjú)
01:02
00:00

További gazdaságpolitikai döntések meghozatalát javasolja az MSZP. Szakács László, az ellenzéki párt elnökhelyettese arra tett javaslatot, hogy a különleges jogrend időszakában a kormány függessze fel a végrehajtásokat és a fizetési kötelezettséget a követeléskezelőnek. Azonnal meg kell védeni a forintot, mert annak gyengülése drágulást okoz. Arra is javaslatot tett, hogy a munkanélküli ellátást háromról kilenc hónapra emeljék fel, és annak havi összegét legkevesebb 100 ezer forintban állapítsák meg. Szakács László kijelentette: bérgarancia-alapot kell létrehozni, azért, hogy meg tudják őrizni munkájukat, lakhatási és anyagi biztonságukat azok, akiket most elbocsájtanának.

Minden szociális dolgozó kapjon védőfelszerelést – ezt kéri a kormánytól Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.  Hozzátette: bár a kormánynak vannak előremutató javaslatai a járvány átvészelésére, beszélni kell a szociális dolgozók helyzetéről. Kiemelte: azonnali, harminc százalékos béremelésre lenne igény a szociális szektorban.

A koronavírus fertőzés megfékezése érdekében az általános és kötelező otthoni karantén bevezetését követeli a kormánytól a Jobbik - jelentette be a párt elnökhelyettese. Gyöngyösi Márton, a párt európai parlamenti képviselője is egyben, otthoni karanténból üzenve hangsúlyozta: azt követelik a kormánytól, hogy ne játsszon hazárdjátékot a magyar emberek életével és a hatalomépítés helyett az emberek védelméért dolgozzon.

A 444 úgy tudja, hogy koronavírus miatt került kórházba a Magyar Vöröskereszt egyik fővárosi anyaotthonának lakója. Az otthonban a Vöröskereszt most két hétig tartó karantént rendelt el, vagyis az épületben lakó anyák és gyermekeik nem hagyhatják el az intézményt. Az otthont fertőtlenítették, de a lakók helyzetét nehezíti, hogy közös fürdőszobákat és konyhát használnak. 

A MÁV-START az utasok és a munkavállalók egészségének megőrzése érdekében a helybiztosítással közlekedő járatain mától lehetővé tette, hogy az utasok az előre megváltott és esetlegesen egymás mellé szóló helyfoglalásoktól eltérően is ülhessenek, szabadon alakíthassák az egymástól való távolságot. A sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében a vasúttársaság továbbra is arra kéri utasait, hogy jegy- és bérletvásárlás esetén részesítsék előnyben a MÁV applikáció használatát és az e-vonatjegy váltását.