„Támogassa
A lényeg

Szakértő: A magyar kormány vétója erkölcsileg vállalhatatlan

6/12/2022 18:58

| Szerző: Klubrádió

Minőségi váltást jelent az eddigi, Ukrajnával kapcsolatos magyar külpolitikában ez a vétó – hangsúlyozta Rácz András Oroszország-szakértő a közösségi oldalán.

Szerinte a magyar kormány úgy vonja magára a vétó minden politikai és erkölcsi költségét, hogy valójában még csak stratégiai kárt sem tud okozni vele, mert nem tudja megakadályozni, hogy Ukrajna uniós pénzhez jusson. Hozzátette, ez a vétó erkölcsileg teljesen vállalhatatlan. Egyszerre nehezíti az ukránok sorsát (hiszen lassabban jutnak majd pénzhez) és nehezíti a többi uniós tagállam dolgát, mert az új, kormányközi alapú hitel biztosan bonyolultabb és jó eséllyel valamivel drágább is lesz.

Emellett a vétó az „uniós politikában nagyon ritkán használt, nagyon nem elegáns eszköz. A tapasztalat az, hogy az igazán fontos kérdésekben emelt vétók ritkán maradnak következmények nélkül. Nem vagyok biztos benne, hogy most, amikor zajlik a jogállamisági eljárás, és eurómilliárdok sorsa a tét, az a felelős magatartás, hogy belevétózunk az Ukrajnának szánt segélybe” – " target="_blank" rel="noopener">írja.

A Pénzügyminisztérium szerint egyébként nem volt szavazás Ukrajna támogatásáról a keddi ülésen, tehát Varga Mihály miniszter nem is vétózhatott.