„Támogassa
A lényeg

RTL: Csaknem 7,9 milliárdba kerül a kormány legújabb propagandakampánya

18/10/2022 19:52

| Szerző: Klubrádió

Nettó 7 milliárd 874 millió forintos keretösszegre kötött szerződést a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal a New Land Media Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel és a Lounge Design Szolgáltató Kft.-vel egy új kommunikációs kampányra – tudta meg az rtl.hu a Miniszterelnöki Kabinetiroda hivatalos dokumentumaiból.

A leírás szerint a kormány az „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok”, valamint „az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok” ellátását várja a megbízottaktól. Az rtl.hu beszámolója szerint a dokumentációból nem következtethető ki pontosan a tematika, de valószínűleg a napokban indult bombás plakátkampányra, illetve a "nemzeti konzultációnak" nevezett, módszertanilag elégtelen, kizárólag a propaganda céljait szolgáló véleményfelmérés hirdetéseire vonatkozhat, melynek célja annak a kormányzati álláspontnak a sulykolása, hogy Magyarország minden gazdasági nehézségéről az EU tehet, mert szankciókkal sújtja az Ukrajnát lerohanó Oroszországot.

Az összeg 30 százaléka opciós, vagyis a teljes összeg 30 százalékát a megrendelő nem köteles elkölteni a cégek szolgáltatásaira. A szerződés egy 75 milliárd forintos, még idén márciusban kötött keretmegállapodás része.

A cikkben felhívják a figyelmet, hogy a két említett cég, a New Land Media és a Lounge Design rendszeresen kap milliárdos tételű megbízásokat az Orbán-kormánytól. A 24.hu arról számolt be, hogy már 2020-ban is ugyanez a két cég nyert nettó 11,8 milliárd forintos megbízást, ugyanarra a feladatra, amit ez a mostani szerződés is tartalmaz.

A 444 megjegyzi: bár kormány az elmúlt hónapokban minden erejével azon volt, hogy az energiaárak emelkedéséért az uniós szankciókat hibáztassa, az EU a gázimportot egyáltalán nem korlátozta, a kőolajimporttal szemben hozott intézkedések pedig még életbe se léptek. A magyar kormány egyébként megszavazta a szankciós csomagokat, legutóbb a nyolcadikat.