„Klubrádió
A lényeg

Orbán Brüsszelben: Háborús hangulat van

22/03/2024 08:11

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök úgy érzi az EU-csúcson, mintha egy másik galaxisban lenne.

Az Európai Uniós csúcs második napjának reggelén adott interjút a Kossuth rádió brüsszeli stúdiójában Orbán Viktor – írja a hvg.hu.

„Furcsa érzés most Magyarországról jönni Brüsszelbe. Magyarország egy normális ország. Vannak ilyen Szomszédokra vagy Dallasra vagy Való Világra emlékeztető, filmsorozatot idéző közjátékok Magyarországon, de azért ott mégis egy higgadt, nyugodt és ésszerű gondolkodás zajlik. Amikor megérkezik az ember Brüsszelbe, és beszél a politikusokkal, akkor meglepődik, itt egy háborús logika van” – mondta Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában, Brüsszelből. A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy a brüsszeli politikusok úgy beszélnek, mintha háborúban állnának Oroszországgal, egy háborús spirálban vannak. „Mi nem állunk háborúban Oroszországgal” – mondta. „Úgy érzem magam, mintha egy másik galaxisba érkeztem volna” – tette hozzá.

Orbán felidézte az elmúlt időszak háborúval kapcsolatos intézkedéseit és figyelmeztetett, hogy már katonák küldése is szóba került Ukrajnába.

Orbán egy kérdésre válaszolva kiemelte, hogy nyugaton is megkérdezik a fontos kérdésekről az embereket, de csak a választásokon. Ezzel szemben Magyarországon rendszeresen felkínálja a kormány a lehetőséget arra, hogy az emberek elmondják a véleményüket, a nemzeti konzultációkra utalva.

Állítása szerint az európai vezetők is érzékelik, hogy a közvélemény inkább a békepárti pártokat támogatja. Ez azonban azért nem eredményez egy békepárti hangulatot, mert Brüsszel a Soros-féle hálózat foglya.