„Támogassa
A lényeg

Orbán az augusztus 20-i "illiberál bulin" a magyar nyelv betiltásáról panaszkodott Erdogannak

21/08/2023 14:54

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor augusztus 20-a és az atlétikai világbajnokság alkalmából meghívott több illiberális vezetőt, Recep Tayyip Erdogan török elnök mellett Szerbia elnökét, Aleksandar Vucicot, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökét, Milorad Dodikot (aki ellen nemrég emeltek vádat) és Zseljka Cvijanovicsot, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének szerb tagját, Szlovénia korábbi miniszterelnökét, Janez Jansát, Sebastian Kurz volt osztrák kancellárt (aki ellen szintén vádat emeltek), Azerbajdzsán elnökét, Ilham Alijevet, Übegisztán elnökét, Savkat Mirzijojevet, Tatárföld vezetőjét, Rusztam Minnyihanovot (aki ukrán gyerekek deportálását segítette), a türkmén elnököt, Serdar Berdimuhamedovot, valamint Kirgizisztán elnökének, Szadir Zsaparovot. Magyarország nyugati szövetségesei közül egy sem képviseltette magát az illusztris társaságban.

A magyar miniszterelnök vasárnap este a Karmelita kolostor teraszán tartott bulit vendégeinek, ahol elpanaszolta Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, hogy valakik, valahol tiltják a magyar nyelv használatát ("boycott Hungarian language"). Sajnos csak ennyit hallani abból a videóból, ami Zseljka Cvijanovics Instagram-oldalán látható.

A 444.hu szerint Ukrajnáról, pontosabban az ukrán nyelvtörvényről panaszkodott Orbán Viktor az őt rezzenéstelen arccal hallgató szövetségesének. A hvg.hu azonban hozzáfűzi, hogy Ukrajnában senki nem tiltotta be a magyar nyelv használatát. Ha az ember bemegy egy ottani magyar üzletbe, probléma nélkül vásárolhat magyarul, ez még az eredeti jogszabályban is benne van.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)