„Klubrádió
A lényeg

Novák csatlakozott a külön repülőgép-mániás politikusokhoz

2/01/2023 07:52

Novák Katalin 2022. május 10-étől Magyarország államfője (köztársasági elnöke), és azonnal belevetette magát a privátgép diplomáciába: a tizenkilenc hivatalos útján csupán egyszer utazott menetrend szerinti járattal – írja a Népszava.

Novák Katalin Berlinben
 
Novák Katalin Berlinben
 
Berlin, 2022. június 2. Novák Katalin köztársasági elnököt katonai tiszteletadással fogadják Berlin katonai repülőterén 2022. június 2-án. Az államfő munkalátogatásra érkezett a német fővárosba. Mögötte Kun Szabó István, a köztársasági elnök főhadsegédje. MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi
 

 

A lap közérdekű adatigénylésére az államfői hivatal nyilvánosságra hozta, hogy Novák Londonba, II. Erzsébet brit királynő temetésére utazott menetrendszerinti járattal, amelynek az ára a lap becslése szerint 400-500 ezer forintba kerülhetett.

A hivatal azonban titkolja a magánrepülőgépek, illetve a "honvédség" kormánygépnek álcázott repülőgépeinek igénybevételére vonatkozó információkat. Csak annyit közöltek, hogy a költségvetésben 449,3 millió forint áll rendelkezésre erre a célra, amiből december közepéig „27.128.257 forint került kifizetésre”. A lap szerint "ebben az összegben szinte biztos, hogy nem lehetnek benne azon az alkalmak, amikor honvédségi repülőt használt".

Novák tavaly december közepéig Lengyelországban, Romániában, Németországban, Csehországban, Lettországban, Brazíliában, Portugáliában, a Vatikánban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Horvátországban, Koszovóban, az Egyesült Királyságban, Máltán, Franciaországban, Izraelben, Ukrajnában és Irakban járt hivatalos útjain.

Romániában háromszor járt, illetve az Egyesült Államokbeli és kanadai útja során több várost is érintett, országon belüli repülős utazással. A hivatalos felsorolásból valamiért kimaradt Szlovénia, ahol az elnök július 16-án járt, és a szeptemberi szerbiai - belgrádi és vajdasági - látogatás sem szerepel a hivatal listáján, írja a Népszava, amely szerint Novák Katalin hivatalos útjaira három és - a törvényi előírásokat némileg meghaladóan - tizenhét fő közötti stábbal utazott, de hogy melyik helyre mekkora delegációval érkezett, azt nem részletezték.