„Támogassa
A lényeg

Navracsics: Nem voltak ígéreteink, hogy mikor érkeznek az uniós pénzek

14/07/2023 07:29

| Szerző: Klubrádió

Navracsics szerint a kormány soha nem ígért konkrét időpontot, hogy mikor érkezhetnek az uniós források. Ha megkérdezték őket, elmondták, hogy szerintük mikorra sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal.

„Nem vagyunk elmaradva. Aláírtunk minden olyan megállapodást, ami szükséges ahhoz, hogy ne veszítsünk pénzt. Folynak a tárgyalások” – mondta Navracsics Tibor a Telexnek. A területfejlesztési minisztert a kihelyezett kormányülésen, Sopronbánfalván kérdeztük az uniós forrásokról és az Erasmus-programról.

Navracsics mondott azonban durvábbat is. Szerinte a kormány soha nem ígért konkrét időpontot, hogy mikor érkezhetnek az uniós források. Ez végső soron igaz is lehet, de ő mint kormánytag egészen biztosan tett előrejelzéseket:

  • 2022 októberében még óvatosan fogalmazott, a Nézőpont Intézet és a Hanns Seidel Alapítvány Hófehér gazdaság felé című elemzését bemutató konferencián arról beszélt, 2023-ban 561 milliárd, 2024-ben 748 milliárd, 2025-ben 1047 milliárd forinthoz juthatunk.
  • Ugyanebben a hónapban egy interjúban azt mondta, hogy "még nem csúsztunk ki a határidőből. A gazdasági helyzet alapján fog hivatalos döntés születni, de ez egy olyan kedvező konstrukció, amit igénybe kell venni. Már a felvétel pillanatban is vonzóbb volt, mint a piaci hitelek, most pedig különösen kedvezményes".
  • Aztán már arról beszélt, hogy az addig 17 vállalás mellé utókövetelésekre számít.
  • Novemberben kiderült, hogy ez sem lesz teljesen valószínű, Navracsics is megerősítette akkor, hogy az Európai Bizottság blokkolja a Magyarországnak elkülönített 7,5 milliárd euró, vagyis a 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás folyósítását, mert a korrupcióellenes elvárásokat a magyar kormány nem tudta teljesíteni.
  • Sőt, az ezt követő kormányinfón már arról beszélt, hogy nem is lepte meg a döntés. Szerinte nem jelentett meglepetést újdonságot az Európai Bizottság javaslata.
  • December végén 2023 áprilisára vagy májusára várta az EU-pénzek felfüggesztésének deloldását.
  • Februárban Navracsics már arról beszélt, hogy áprilisban, májusban már döntés is születhet az ügyben, így akár már a nyáron kaphat Magyarország uniós forrásokat az Erasmus+ és a Horizont kutatási program fedezéséhez