„Támogassa
A lényeg

Megegyezett az EU és a magyar kormány a vitatott pénzügyekben

13/12/2022 00:05

Sikerült közös nevezőre jutni a magyar kormányzat által várt uniós források, valamint az Orbán-kabinet által eddig ellenzett globális minimumadó és az Ukrajnát segítő közös EU-s hitelfelvétel ügyében. Ezt az EU soros elnökségét ellátó Csehország kormánya jelentette be hétfőn késő este.

Megoldást találtak a felek a Magyarország által az Európai Unióban blokkolt közös kérdésekre, egyúttal jóváhagyták a magyar uniós pénzekre vonatkozó megállapodásokat - közölte a soros EU-elnökséget vivő cseh kormány.

Az Eurologus beszámolója szerint bejelentették, hogy az EU-ban hétfő este  az EU-hoz akkreditált nagykövetek (COREPER) elvi egyezségre jutottak valamennyi, terítéken lévő fontos kérdésben. Jóváhagyták nemcsak az Ukrajnának szánt, közös uniós hitelfelvétellel előteremteni tervezett 18 milliárd eurós támogatási csomagot és a 15 százalékos globális társasági minimumadót, de az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást igénylő magyar helyreállítási tervet és a jogállamisági eljárás lezárására vonatkozó javaslatot is. A döntéseket írásos megállapodásban fogják véglegesíteni a tagállamok. 

Az Eurologus azt is írta, egymástól független forrásokból úgy tudja, hogy csökkentik a korrupciós kockázatok miatt Magyarországtól visszatartott uniós pénzek összegét. Az eredeti javaslatban három kohéziós alap 65 százaléka szerepelt, amit 7,5 milliárd eurót jelent – az egyezség szerint ezt 55 százalékra mérséklik.

Részleteket egyelőre nem tudni a megállapodáscsomagról.

A kormányközeli Világgazdaság értesülése szerint Magyarország lényegében mentességet kapott a globális minimumadó bevezetése alól, az Európai Unió Tanácsa ugyanis hozzájárult, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a teherbe. Ez pedig azt jelenti, hogy az elvárásoknak úgy is megfelelhet a magyar állam, ha nem növeli az itthon jelenleg 9 százalékos társasági adó mértékét.